La gamma extra aporta èpica a dos dies d’èxits

La gamma extra dels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, ahir a Altafulla, aporten un punt d’èpica a un cap de setmana casteller ple de bones notícies, que constaten que la progressió s’estén entre colles de diferents nivells, dimensions i ambicions. A més dels verds i rosats, el cap de setmana mereix destacar les particulars fites de colles com els Capgrossos de Mataró, la Colla Joves, els Marrecs de Salt, els Castellers de Berga, els Castellers de Lleida, els Castellers d’Altafulla, els Castellers de Castelldefels, els Nois de la Torre o els Xiquets del Serrallo, entre d’altres.

La diada de les Cultures d’Altafulla va deixar un grapat de bones notícies repartides entre les quatre colles, tot i l’excessiva durada que va tenir i la manca d’agilitat que va partir al principi. Els Castellers de Vilafranca van tornar a exhibir múscul amb uns treballats 3de9 amb folre i l’agulla i torre de 9 amb folre i manilles, que els van permetre continuar mostrant la seva autoritat, tot i la caiguda de la setmana passada amb el 4de9sf. Castells treballats, que no surten rodats com en anys anteriors, però que mostren domini, autoritat i ambició. Sense doblar el cap de setmana al Baix Gaià, com era habitual en el seu calendari, els vilafranquins van concentrar els esforços en Altafulla, conscients que al costat tindrien una Colla Vella que hi aniria amb grans reptes. I així va ser; la Vella va plantar en segona ronda un ferm 5de9 amb folre, que també els permet recuperar la confiança després de Sant Joan i anuncia que aquest 2017 continuen en plenes condicions per ser dalt de tot. El 5 de la Vella és un signe evident que són allà i que obren la porta per anar més enllà. Es tracta del primer 5de9 amb folre descarregat de la temporada (els Minyons i la Jove el van coronar a Terrassa, el primer cap de setmana de juliol). Per a verds i rosats, Altafulla va ser un bàlsam, que els va permetre reconduir amb autoritat els seus fulls de ruta i fixar la mirada en les noves fites.

Els Xiquets de Tarragona també van sortir plenament satisfets d’Altafulla. El 4de9 amb folre és el segon de l’any. També va ser treballat, però la determinació els va afavorir a continuar endavant i arribar a bon port. Altafulla va tornar a demostrar que la versió matalassera del 2017 té recorregut. Per la seva part, els Castellers d’Altafulla van fer una diada història, la segona millor de la seva trajectòria, al descarregar el 5de7, el 3de7 amb l’agulla i el 4de7.

La diada d’Altafulla va tornar a posar de manifest el conflicte dels drets d’imatge dels castellers. Hi participaven dues de les tres colles que s’oposen a signar la proposta conjunta de la Coordinadora de Colles Castelleres, que van cedir els seus drets a través de la colla local. Per aquest motiu, els Xiquets de Tarragona –alineats amb la posició majoritària– van declinar fer declaracions a la retransmissió de La Xarxa, en senyal de protesta i “en coherència amb l’acord majoritari del món casteller”.

L’altra diada del Baix Gaià –la de Torredembarra, celebrada aquest vespr–, també ha deixat amplis somriures, especialment a la Colla Joves, que ha descarregat el primer 3de8 amb el pilar de la seva història, un castell que havien carregat en dues ocasions (el 2008 a l’Arboç i l’any següent a la Bisbal) i ha recuperat el pilar de 7 amb folre. L’aposta pel pilar dels de la camisa vermella està donant resultat i avui ho han demostrat amb aquesta construcció. La Joves també ha plantat el 3de9. Per la seva part, la Jove de Tarragona ha firmat la tripleta màgica, amb pilar de 7 amb folre inclòs. El 4, però, ha arribat després d’un intent inicial; és el número 60 que descarreguen en la seva història (i nou més carregats). La colla local també s’ha anotat els seus particulars èxits amb els dos castells de 7 amb l’agulla.

Al Poble Sec, aquest matí, els Capgrossos de Mataró han fet un altre pas endavant en el seu recorregut del 2017 i han estrenat el 4de9 amb folre, el primer que executen aquest any. Els del Maresme han realitzat la tripleta màgica, que els dóna projecció per a la diada de les Santes, diumenge vinent. A la mateixa actuació, els Castellers de Lleida han fet el seu primer 4de8 de l’any i els del Poble Sec –lluny del nivell de fa dos anys– han plantat el seu primer 5de7.

També hi va haver castells a Tarragona, ahir dissabte, de la mà dels Minyons de Terrassa, que demostren que el juliol també té és de nivell per a ells, després d’haver plantat el 3de10fm a la seva Festa Major. A la mateixa diada, els Xiquets del Serrallo van tornar a exhibir bon nivell, amb tres construccions de gamma mitjana de 7, mentre que els Xiquets de Reus van fer doblet de 8. Malves i avellana també van fer pilar de 6.

I de 4de8 destaca especialment el dels Castellers de Berga, que ahir el van descarregar per primer en la seva història, durant la diada del seu cinquè aniversari. Els de Berga ja van coronar l’any passat el carro gros –en la temporada en què també van estrenar la torre de 7– i ara han demostrat que res del que estan assolint és casual. Els Castellers de Berga és la primera colla del 2017 que s’assegura un Trofeu Baròmetre a la propera Nit de Castells, el premi que reconeix les colles que estrenen pis descarregat. A la mateixa diada, els Castellers de Sabadell van demostrar que es troben còmodes amb els folres i van plantar un nou 2de8f (el quart descarregat, junt a un carregat). La Jove de Sitges va tenir en el 4de7 amb l’agulla el seu millor castell.

Els Marrecs de Salt, avui a Palafrugell han plantat el 5de8 i la torre de 8 amb folre i han tornat a demostrar els seus credencials per pujar un pis a la diada de Festa Major, el proper diumenge. Així ho indicava el 3de8 de tercera ronda.

També encaren la seva Festa Major amb garanties els Bordegassos, que ahir van fer el 4de8 a casa seva i avui han plantat castells de rodatge a Calafell, on els Nens del Vendrell han executat una nova torre de 8 amb folre i els Castellers de Terrassa han fet gamma alta i mitjana de 7.

Altres notes del cap de setmana són el primer 4de7 amb l’agulla dels Castellers de Castelldefels descarregat des del 1995. Un nou pas endavant d’uns grocs que han pres projecció. Els Castellers de Caldes han fet el primer 3de7 de l’any, els Xiqüelos del Delta han estrenat el 4de6 amb l’agulla i els Castellers de les Gavarres el 3de6 amb l’agulla.

SANTI TERRAZA 

DIVENDRES

Actuació a Sant Pere Pescador

 • Colla Castellera de Figueres: 3de6a, 4de6, 4de6a

Festa Major dels Garidells

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 2de7, 3de7a, 4de7a, Pde6
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 4de7a, 3de8, 4de8, Pde6

DISSABTE

Diada d’estiu a Igualada

 • Castellers d’Esplugues: 4de7a, 5de7, 4de7
 • Castellers de Lleida: (id)5de7, 5de7, 4de7, 3de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 7de7, 5de7, 4de7a

Diada de les Cultures a Altafulla

 • Castellers d’Altafulla: 3de7a, 5de7, 4de7
 • Castellers de Vilafranca: 3de9fa, Tde9fm, 4de9f, Pde7f
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de9f, 5de9f, 4de9f
 • Xiquets de Tarragona: 2de8f, 4de9f, 5de8

Diada de la Verge del Carme al Serrallo (Tarragona)

 • Minyons de Terrassa: 3de9f, 4de8, 2de7, Pde6
 • Xiquets de Reus: 4de8, 3de8, 2de7, Pde6
 • Xiquets del Serrallo: 5de7, 4de7a, 3de7a

Festa Major del barri del Raval a Barcelona

 • Castellers de Barcelona: (i)3de9f, 3de8, 5de8, 4de8
 • Castellers de Cerdanyola: 3de7a, 4de7a, 4de7
 • Xicots de Vilafranca: Tde7, 4de8, 3de8
 • Muixeranga de Xàtiva

Festa Major de Centre Vila a Vilanova i la Geltrú

 • Bordegassos de Vilanova: Tde7, 7de7, 4de8
 • Sagals d’Osona: 4de7, 3de7a, 4de7
 • Tirallongues de Manresa: 4de7a, 4de7, 3de7a

Festa Major de Súria

 • Laietans de Gramenet: 4de6, 3de6a, 3de6
 • Matossers de Molins de Rei: 3de6, 4de6a, 3de6
 • Salats de Súria: 2de6, 3de7, 4de6a

Festes de l’antic barri de la Bolera a Caldes de Montbui

 • Castellers de Caldes de Montbui: 5de6, id3de7, 2de6, 3de7
 • Castellers de Castellar del Vallès: 4de6, 3de6a, id3de6, 3de6
 • Castellers de Santpedor: 3de6, 3de6s, 4de6
 • Nyerros de la Plana: 2de6, 3de6a, 3de6

Diada d’estiu dels Castellers de Tortosa

 • Castellers de Tortosa: 3de6, 3de6a, (id)4de6, (id)4de6
 • Jove de Barcelona: 5de6, 3de7, 4de6a
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta: 4de6, 4de6a, (id)3de6a, 3de6

V Aniversari dels Castellers de Berga

 • Castellers de Berga: 5de7, 4de8, (id)2de7, 4de7a
 • Castellers de Sabadell: 3de8, 2de8f, 4de8
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7a, 3de7, 4de7

Fira del Batre a Llagostera

 • Castellers de les Gavarres: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès: (id)3de6, 2de6, 4de6, 3de6

 

DIUMENGE

Festes del Mar a Castelldefels

 • Castellers de Castelldefels: 4de7a, 4de7, 5de6
 • Castellers de Mollet: 5de6, 3de7, 3de6s
 • Castellers del Prat de Llobregat: 3de6, 4de6, 4de6a
 • Colla Jove de l’Hospitalet: 4de6, 3de6a, 3de6
 • Encantats de Begues: 3de6, (id)2de6, (id)3de6a

XVIII Aniversari dels Castellers del Poble Sec a Barcelona

 • Capgrossos de Mataró: 3de9f, 4de9f, 5de8
 • Castellers del Poble Sec: 3de7a, 5de7, 4de7a
 • Castellers de Lleida: (id)4de8, 4de8, 5de7, 4de7a

Festa Major de Calafell

 • Bordegassos de Vilanova: Tde7, 4de7a, 3de7
 • Castellers de Terrassa: 5de7, 2de7, 4de7a
 • Nens del Vendrell: 3de8, Tde8f, 4de8

Diada de la Mare de Déu del Carme a Cambrils

 • Xiquets de Cambrils: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Xiquets de Vila-seca: 3de6, 4de6a, (id)2de6, 2de6

Festa Major de Palafrugell

 • Castellers de l’Alt Maresme: (id)3de7, (id)4de7, 3de6a, 3de7
 • Marrecs de Salt: 5de8, 2de8f, 3de8
 • Xics de Granollers: 3de7, (id)5de7, 5de7, 4de7

Diada del Quadre a Torredembarra

 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, (i)4de9f, 4de9f, 5de8, pde7f
 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 2de8f, 3de8p, pde7f
 • Nois de la Torre: (id)3de7a, (id)3de7a, 4de7a, 3de7, 3de7a

Foto 1: 3de9fa dels Castellers de Vilafranca a Altafulla

Foto 2: 5de9f de la Colla Vella a Altafulla

Foto 3: 4de9f dels Capgrossos al Poble Sec (barcelona)

Foto 4: 4de8 dels Castellers de Berga en plaça pròpia

Foto 5: 3de8 amb el pilar de la Colla Joves a Torredembarra

Articles relacionats:

Les colles punteres es veuen les cares

Altafulla i Torredembarra: joc a dues bandes

Altafulla, punt de trobada

La guerra dels drets d’image (Episodi X: House of Cards)

La ‘Setmana del retrovisor’ o els castells en màxima intensitat

El canvi de cromos entre les colles punteres