A Valls, ho peten per Sant Joan

Sant Joan ha tornat en els darrers anys a ser punt de partida de la temporada castellera. Els castells plantejats per les dues colles han retornat a la Festa Major de Valls la condició de diada emblemàtica d’inici de curs: enguany, s’ha vist gamma extra, un castell premium coronat i l’espectacular imatge de dos castells de 9 simultanis per part d’una mateixa colla. La Colla Vella ha sortit airosa i intacta en el seu lideratge actual del món casteller. La Joves ha brillat amb el 2de8 sense folre, però sense acabar tota la feina i amb gamma limitada. Els Xiquets de Valls ho han petat com mai a la seva Festa Major. Però fora de Valls també ha esta2t un Sant Joan profitós amb resultats de millora per a moltes colles.

La diada d’aquest migdia a Valls ha començat a un quart de 2, amb el 5de9 amb folre de la Colla Vella. La supercatedral rodada ha anat millor que la que van fer a principis de mes a la Selva del Camp i els ha permès adjudicar-se amb eficiència el primer gamma extra del dia. La Colla Joves ha contestat amb un bàsic de 9: el segon 3de9 amb folre de l’any, tretze hores després d’haver-lo desmuntat a la vigília. A la segona ronda, la Vella ha pujat el llistó i han estrenat el 4de9 amb folre i el pilar, igualant el més matiner que van completar per Sant Joan del 2016. L’han hagut de treballar, però ha mostrat solidesa. ha estat el primer castell de 9 amb el pilar del nou terç estrenat aquesta temporada pels rosats. La Joves ha pujat l’aposta i ha buscat per primer cop un 2de8 sense folre en una data primerenca com aquesta. Els vermells han coronat la bèstia indomable amb bon ofici, però la baixada se’ls ha fet llarga i l’han deixat coronat. Ha esdevingut el 2de8sf més matiner de la història i el nou castell més valuós de Sant Joan, superant el 4de9sf carregat per la mateixa Colla Joves l’any 2000.

La sorpresa més espectacular ha arribat, però, a la tercera tanda. La Colla Vella ha completat dos castells de 9 alhora: el 3de9f i 4de9f simultanis, al primer intent i amb una sincronia gairebé perfecta. Una fita no catalogada, però que es pot considerar de les postals més emblemàtiques i dificils de la història dels castells. Els Castellers de Vilafranca ho van fer l’any 2001 –per Sant Ramon, al segon intent i sense aconseguir la imatge dels dos enxanetes encavalcats al mateix temps– i des d’aleshores ningú no ho havia tornat a provar. Sant Joan ha acabat amb la Joves completant el 5de8 a la tercera ronda. A la tanda de pilars els rosats han clavat un altre pilar de 7 amb un folre reduït, mentre que els vermells l’han deixat coronat.

L’actuació de vigília, la nit de Completes a l’antiga, ja havia estat d’alt nivell: amb un castell extraordinari per primer cop i amb intencions de castell de 9 amb resultat desigual a les dues bandes de la plaça. La Colla Vella va estrenar el 9de8, a mitjanit i en tercera ronda, sent el primer castell superior als bàsics de 9 que es veu en aquesta diada. A la primera rond,a la Colla Vella va oferir el 5de8 i la Colla Joves el 2de8 amb folre. A la segona, les dues colles van atacar el 3de9 amb folre: els vermells el van haver de desfer a l’entrada de l’aixecador, mentre que els rosats el van executar a la perfecció. La Joves va optar per reconduir la diada amb el 3de8 i un 4de8. Els vermells no han fet mai cap castell de 9 per Completes, mentre el d’ahir dels rosats va ser el novè cop que van fer el primer  l’any 1999. Quan passaven 25 minuts de la mitjanit va acabar la diada vespertina després del pilar de 7 amb folre rosat i del pilar de 6 vermell.

A Tarragona, l’actuació de les quatre colles locals ha tingut en la tripleta de la Colla Jove el seu principal exponent. Els liles van sumant amb solvència i han descarregat els dos bàsics de 9 amb l’estrena del 4de9f  i han fet tripleta amb el 4de8 amb l’agulla. La segona colla amb millor registre ha estat la del barri de Sant Pere i Sant Pau, que s’ha anotat la clàssica de 8. Els Xiquets de Tarragona han coronat el 2de8 folre, han descarregat al segon intent el 4de8 i han tingut un castell de 7 com a tercera construcció. Els Xiquets del Serrallo han tingut el seu millor castell en el 4de7 amb l’agulla.

A Vilassar de Mar, també a la tarda, els Capgrossos de Mataró han completat el segon 3de9f de l’any, a més del 5de8 i el 2de8f. Un bon resultat a una setmana de la visita a Terrassa. Els Xics de Granollers han aixecat castells de 7.

A Torredembarra, els Nois de la Torre han signat el millor Sant Joan de la seva història, amb tres construccions de la gamma mitjana de 7 presentant el 5de7 com a novetat, que demostren el seu bon estat de forma i les ambicions que gasten per al 2018, després d’haver registrat un any brillant. Els Castellers d’Altafulla han estrenat el 3de7, mentre que la Jove de Vilafranca i els Bous de la Bisbal han tingut en la torre de 6 el seu millor castell.

A Reus, a la diada avançada de Sant Pere, els Xiquets de Reus van estrenar el 2de8 amb folre. En el conjunt van signar la tripleta de 8 i van reeditar per tercer cop els dos bàsics de 8. Els Nens del Vendrell hi van dur el 3de8 el tercer de l’any i els Castellers de Lleida el 4de7 amb l’agulla. El fet que enguany la diada coincidís amb la revetlla va passar factura a la capacitat de les colles.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Diada de Completes a Valls

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 2de8f, (id)3de9f, 3de8,  4de8, Pde6
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de8, 3de9f, 9de8, Pde7f

Festa Major de Sant Pere a Reus

 • Castellers de Lleida: 4de7a, 4de7, 3de7
 • Nens del Vendrell: 2de7, 3de8, 5de7
 • Xiquets de Reus: 3de8, 2de8f, 4de8

Diada de Sant Joan al Pont de Suert

 • Castellers de Terrassa: 3de7, 4de7, 2de6

Festa Major del barri de la Barceloneta

 • Castellers del Prat: 3de6, 4de6, 2de6

Festa Major del barri de Can Carner a Castellar del Vallès

 • Castellers de Castellar del Vallès

DIUMENGE

Festa Major de Sant Joan a Valls

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de9f, 2de8sf(c), 5de8, Pde7f(c)
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 5de9f, 4de9fa, 3de9f i 4de9f simultanis, Pde7f

Diada de Sant Joan a Tarragona

 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de8, 2de7, 4de8
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 3de9f, 4de9f, 4de8a, pde6
 • Xiquets de Tarragona: 2de8f(c), 4de8(id), 4de7a, 4de8
 • Xiquets del Serrallo: 4de7, 4de7a, 3de7

Festa Major de Sant Joan a Vilassar de Mar

 • Capgrossos de Mataró: 2de8f, 3de9f, 5de8
 • Xics de Granollers: 3de7, 5de7, 4de7

Diada de Sant Joan a Torredembarra

 • Castellers d’Altafulla: 3de7, 5de6, 4de6a
 • Colla Castellera La Bisbal del Penedès: (id)5de6, 2de6, 5de6, (id)4de6a, (id)4de6a
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 2de6, 3de6a, 4de6
 • Nois de la Torre: 4de7a, 5de7, 3de7a

Diada de Sant Joan a Platja d’Aro

 • Esperxats de l’Estany
 • Minyons de Santa Cristina d’Aro

Actuació a l’Estartit
19h. Passeig Marítim

 • Colla Castellera de Figueres

Sant Joan a Súria

 • Salats de Súria

Diada de Sant Joan a Caldes de Malavella

 • Castellers de les Gavarres

Foto 1: 2de8 sense folre carregat per la Colla Joves (Foto: CJXV)

Foto 2: 3 i 4de9 sense folre descarregats simultàniament per la Colla Vella (Foto: CVXV)

Articles relacionats:

Quan els castells arriben de dos en dos

El Sant Joan més extraordinari

Sant Joan ho acapara tot