Verds i borinots emmanillen la temporada

Les manilles han arribat de dues en dues. Els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants van saber emmanillar ahir a Tarragona la torre de 9 i van completar els primers gamma extra amb folre i manilles del 2018. Ha estat el més destacat d’un cap de setmana, que ha portat gamma alta de 8 vallenca als Estats Units i, aquí a casa, castells tan destacats com el 3de9f carregat dels Marrecs, el 5de8 dels matalassers o el 2de8f i pde6 dels Sagals. També ha arribat el primer castell de 7 dels Brivalls.

Ahir a la tarda, al Pla de la Seu de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants van fer bons els pronòstic i van emmanillar-se davant la catedral. Els vilafranquins van fer la tripleta de 9 i el pilar de 7 amb folre, estrenant gamma extra i l’espadat amb folre. Enguany han arribat més tard, però la temporada serà llarga i el full de ruta dels de Cal Figarot passa per anar pujant el nivell mica en mica i treure tot el seu potencial per Sant Fèlix i el Concurs. El 3de9 amb folre inicial va ser el setè completat de l’any i camí del possible 3de10fm a Vilanova a finals de mes. La torre, la primera completada del 2018 i la 98 en la història de la colla, va ser el tret de sortida a la gamma extra verda. Van sumar el tercer 4de9 amb folre i van estrenar el pilar folrat a plaça. Els Castellers de Sants van signar també la tripleta de 9:  per segon cop en aquestes dates i en aquest escenari. El 3de9f va ser el tercer de l’any i el 4de9f tot just el segon. Van treure petroli de Tarragona amb l’onzena torre de 9 amb folre i manilles des de l’0ctubre del 2014 defensat amb les dents a la descarregada. Els de la camisa grisa han tancat un excel·lent primer tram de temporada i tindran tot el segon tram per superar-se. Els Xiquets de Tarragona, amfitrions de la cita, van renunciar al 2de8f però van atacar el 5de8 amb èxit. Al segon intent, van completar la catedral ratllada i van fer un passa segura endavant després del 2de8f carregat per Sant Joan. Van arrodonir-ho amb el 3de8 i 4de8 que tenen per la mà.

Aquest migdia a Vic, els Marrecs de Salt han coronat el 3de9 amb folre. Els blaus l’han pogut dur fora de les comarques gironines per primer cop, però no han tingut prou corda per completar-lo. Primer han fet un intent desmuntat i després l’han hagut de començar a treballar massa d’hora i només l’han pogut carregar. Tot i això, han signar una gran actuació amb el cinquè 2de8f, que han sabut fer després de la caiguda, i amb un 4de8 inicial. Els Sagals d’Osona han tornat a fer tripleta en la seva Festa Major, com l’any passat, però avui amb el pilar de 6 de propina. L’estrena de la torre de 8 folrada ha anat acompanyada d’un espadat que també vol folrar-se. L’any passat van fer un sol pde6, al novembre, i enguany l’han avançat molt a plaça i amb bones proves de pde7f a l’assaig. Ha estat la segona millor diada de la història de la colla carabassa. Els Castellers de la Vila de Gràcia han estrenat cap de colla, Oriol Constantí, i han signat sense problemes la clàssica de 8. Enguany havien tingut contratemps en sis ocasions en aquesta gamma, un carregat i cinc desmuntats, tot i que han pogut fer el 7de8 en una ocasió.

A Washington els Xiquets de Valls han exportat el fet casteller en el marc del Smithsonian Folklife Festival (Aplec Internacionl Adifolk 2018). Entre les moltes actuacions cal destacar la de dissabte en que la Colla Vella va fer el 4de8 amb el pilar el castell més valuós vist mai en terres americanes i el 2de8 amb folre carregat per la Colla Joves el primer folre vist a Amèrica del Nord.

A casa nostra hi ha hagut altres castells destacats. Ahir, a la Granada del Penedès, els Castellers de Sant Cugat van signar la clàssica de 8; la Colla de Sant Pere i Sant Pau, el doblet de 8, i els Xicots de Vilafranca, el 4de8. Els gausacs finalment no van optar per estrenar la torre de 8 amb folre i els penedesencs el 3de8, que enguany encara no s’han anotat. Els verds de Tarragona va sumar el desè 4de8 descarregat del seu historial i el primer fora de la seva ciutat. També van fer el pilar de 6 –avui també l’han fet a Cornudella–. A Esparreguera, els Castellers de Sabadell hi van fer el doblet de 8 i els Castellers d’Esparreguera van coronar el 2de7, que no li feien l’aleta des del 2014. Els Bordegassos de Vilanova hi van dur el 5de7.

Avui, a Banyeres del Penedès, els Nens del Vendrell han fet el quart 3de8 de l’any i una torre de 7 que diumenge vinent volen pujar un pis més. Els Moixiganguers d’Igualada hi han dut el 2de7 i els Minyons de l’Arboç han fet el segon 4de7 del curs. A Cornudella, a banda del pde6 dels verds de Tarragona, han vist el primer 3de7 dels Brivalls de Cornudella en aquest any. També ha estat novetat el 5de6 i 4de6 amb l’agulla dels Castellers of London que van rebre la visita dels Castellers de Barcelona que van oferir castells de 7 a la capital anglesa.

Aquesta tarda, a Barberà del Vallès, els Minyons de Terrassa han fet el 2de8f i 3de8, però, de sortida han desmuntat el 4de8 en dues ocasions. Els Castellers de Sabadell han fet doblet de 7 i els Xics de Granollers el quart el 4de8 de l’any.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Smithsonian Folklife Festival a Washington (Estats Units)

 • Colla Joves Xiquets de Valls: 3de8, 2de8f(c), 3de7a
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 3de8, 4de8a, 4de8, Pde6

Fira de Sant Margarets a Londres (Anglaterra)

 • Castellers de Barcelona: 3de7, 4de7a, 4de7
 • Castellers of London: 4de6a, (id)5de6, 3de6, 5de6

Diada del Pla de la Seu a Tarragona

 • Castellers de Sants: 3de9f, 2de9fm, (id)4de9f, 4de9f
 • Castellers de Vilafranca: 3de9f, 2de9fm, 4de9f, Pde7f
 • Xiquets de Tarragona: (id)4de8, 4de8, 3de8, (id)5de8, 5de8

Festes del Barri de la Llàntia de Mataró

 • Capgrossos de Mataró: 3de7, 4de7, 4de7a

Festa Major de La Granada

 • Castellers de Sant Cugat: 3de8, 4de8, 2de7
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de8, 4de8, 4de7a, Pde6
 • Xicots de Vilafranca: 2de7, 4de8, 5de7

Diada Itinerant a Vilafranca del Penedès

 • Castellers de Rubí
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 2de6, 4de6a, 4de6

Festa Major d’Esparreguera

 • Bordegassos de Vilanova: 5de7, 3de7, 4de7
 • Castellers d’Esparreguera: 5de7, (id)7de7, 7de7, 2de7(c)
 • Castellers de Sabadell: 4de8, 3de8, 5de7

Vigília de Festa Major de Vic

 • Castellers d’Andorra: 3de6a, 4de6, 3de6
 • Sagals d’Osona: 4de7, 4de7a, 3de7

Diada d’estiu de la Muixeranga de La Safor a Gandia

 • Castellers de la Sagrada Família: 3de6s, 2de6, 4de6a
 • Muixeranga de la Safor

DIUMENGE

Festa Major de Vic

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 2de7, 3de8, 4de8
 • Marrecs de Salt 4de8, (id)3de9f, 3de9f(c), 2de8f
 • Sagals d’Osona: 3de8, 2de8f, 4de8, Pde6

Festa Major de Banyeres del Penedès

 • Minyons de l’Arboç: (id)4de7, (id)4de7, 4de6a, 4de7
 • Moixiganguers d’Igualada: 2de7, 4de7, 4de7a
 • Nens del Vendrell: 3de8, 2de7, 4de7

Diada de la Canalla a Cornudella de Montsant

 • Brivalls de Cornudella: 3de7, 3de6a, 4de6
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de7, 4de7a, 3de7a, Pde6
 • Xiqüelos i Xiqüeles del Delta: 3de6, (id)3de6a, 4de6, (id)3de6a

Setmana medieval a Bagà

 • Castellers de Berga: 5de7, 2de7, 4de7a
 • Castellers de Castelldefels: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Margeners de Guissona: 3de6a, 3de6s, 3de6

Festa Major de Pallejà

 • Castellers de Cerdanyola: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Castellers de l’Adroc: 3de6, (id)3de6a, 4de6
 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts. 3de7, (id)4de7a, 4de7, (id)4de7a
 • Xerrics d’Olot: 3de6, 2de6, 3de6a

Diada Castellera a Moià

 • Castellers de Caldes de Montbui: 3de7, 2de6, 4de6
 • Castellers de l’Alt Maresme: 3de6a, 2de6, 3de6
 • Colla Castellera de la Gavarresa: (id)3de6, 3de6, 4de6, 3de6a

DIUMENGE TARDA

Festa Major de Barberà del Vallès

 • Castellers de Sabadell: 4de8, 3de8, 7de7
 • Minyons de Terrassa: (id)4de8, (id)4de8, 3de8, 2de8f
 • Xics de Granollers: 4de8, 5de7, 3de7

Festa Major del barri de la Cogullada de Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 3de7, 2de7, 4de7
 • Castellers del Prat: 3de6, 2de6, 3de6a

Festes del barri Miramar-Les Illes de Vila-seca

 • Castellers de Castelldefels: 3de7, 2de6, 3de6a
 • Torraires de Montblanc: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Xiquets de Vila-seca: 3de6, 3de6a, 4de6

Smithsonian Folklife Festival a Washington (Estats Units)

 • Colla Joves Xiquets de Valls
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

Foto 1: Torres de 9 descarregades al Pla de la Seu pels Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sants

Foto 2: 5de8 dels Xiquets de Tarragona

Foto 3: 3de9f carregat pels Marrecs de Salt a Vic

Foto 4: 2de8f carregat per la Joves i 4de8p descarregat per la Vella a Washington.

NOTÍCIES RELACIONADES:

El Pla de la Seu: Emmanillar la torre

Dies de ‘Human Towers’ a Washington

Manilles que obren la gamma extra