Qui surt primer?

En el calendari casteller hi ha diades de confraternització i de màxima rivalitat, en les primeres se sol pactar el funcionament de la diada mentre en les segones tot és estratègia. L’ordre d’actuació pot ser important en el resultat final, sobretot quan les colles lluiten per fer la millor actuació de la jornada. A Vilafranca, Tarragona i Valls, el sorteig d’ordre té un cerimonial.

A Vilafranca, s’ha celebrat aquest dimarts el sorteig d’ordre d’actuació de les diades de la Festa Major. Per Sant Fèlix el mètode utilitzat és el de sortejar qui tria primer. Enguany amb un acte públic i transmès per la televisió local PTV, al pur “estil Champions Leage” amb boles i posteriorment amb una taula rodona 2.0 amb els cap de colla. Els Castellers de Vilafranca van poder escollir sortir primers, la Colla Joves va decidir ser segona, la Colla Vella  quarta i els Minyons, per tant, tercers. En l’elecció de les colles es pot llegir quelcom d’estratègia. Sempre s’ha pensat que la colla que vol sortir primera és perquè té molt clar el programa i perquè vol marcar el ritme de la diada, mentre les que surten després tenen l’avantatge de “veure-les venir”. En el cas del 30 d’agost, en dia feiner, sortir cap al final a les colles foranes els pot servir  per tal d’esperar l’arribada de tots els efectius.

Sant MagíA Tarragona, també s’ha fet aquesta setmana el sorteig de la diada de Sant Magí. Habitualment, es feia el dia abans, enguany s’ha avançat una setmana en un acte organitzat per la televisió comarcal TAC12. En un sorteig pur, sense poder escollir, ha sortit  que dilluns obriran plaça els de Sant Pere i Sant Pau i els seguiran Xiquets de Tarragona, Jove de Tarragona i tancaran els del Serrallo. Per Santa Tecla, també es fa sorteig i per la Mercè –on es fan dos castells abans dels pilars caminants– s’actua per ordre d’antiguitat.

En el cas del Concurs de Castells de Tarragona és prou conegut el sistema de sorteig, amb boles, i on a més de l’ordre se sorteja la ubicació i els grups.

A Valls, dies abans de Sant Joan es proclama des de fa tres anys l’ambaixador dels Xiquets de Valls i es realitza el sorteig d’ordre amb un moneda a l’aire. Enguany, l’ambaixador va ser l’expresident Pujol (les dues anterior edicions, el periodista Josep Cuní i el director general de la Damm, Enric Crous). Per la Firagost i Santa Úrsula el regidor/a de cultura llença una moneda minuts abans de l’inici de la diada a l’entrada de l’Ajuntament. En tots els casos qui encerta el “cara o creu”, escull.

PujolPadri

A Terrassa, per la Festa Major, les dues colles local fan sorteig per els dos dies de castells. A Barcelona, es reuneixen els caps de colla en privat prèviament a la Mercè local, i escullen per l’ordre sortit al sorteig.

Cada plaça te el seu sistema. En la majoria de casos de la temporada, l’ordre d’actuació, és fruit de l’acord entre els caps de colla: a la mateixa plaça i abans de començar la diada. La colla local acostuma a sortir primera i ocupar el lloc central de la diada.

CARLES ESTEVE

Foto 1: Imatge aèria de la plaça de la Vila de Vilafranca el dia de Sant Fèlix de fa dos anys

Foto 2: Resultat del sorteig de Sant Magí (Foto: Àlex Alonso)

Foto 3: L’ambaixador dels Xiquets de Valls 2013, Jordi Pujol, a l’acte de sorteig de Sant Joan a Valls