Els protagonistes ‘habituals‘ de Sant Fèlix

Sant Fèlix és sinònim de grans castells, els més difícils si cap. La diada del 30 d’agost presumeix de reunir, caigui com caigui, a les quatre millor colles. Una definició oberta a la interpretació dels administradors de la Festa Major de Vilafranca: les quatre millors del moment, de la passada temporada, dels darrers anys…

Enguany, la diada torna al cartell més habitual dels darrers trenta anys: Amb els verds, les dues colles de Valls i els Minyons. En el repàs de les seves presències a la gran cita descobrim alguns detalls no gaire coneguts, trencant alguns mites.

Trentè Sant Fèlix malva
Els Minyons de Terrassa van actuar per primer cop a Sant Fèlix l’any 1984; aquesta serà doncs la seva trentena presència a la magna diada. No han faltat mai a la cita des de llavors, tot i que aquest hivern les especulacions sobre el cartell de la diada posaven en qüestió la seva presència finalment confirmada. La decisió de l’anterior edició, de convidar les quatre millors del moment, abonava el debat.

Intermitència vermella
La Colla Joves Xiquets de Valls, sota aquest nom, va actuar l’any de la seva fundació: el 1971. Després ha estat habitual però amb nou absències en aquest període fins avui. Va saltar del cartell els anys 1974, 1975, 1984, 1985, 1991, 1992, 1993, 1996 i l’any passat 2012. Els motius: ben diversos, no sempre lligats al nivell de la colla.

Quaranta-un anys seguits
La Colla Vella dels Xiquets de Valls actua de forma continua a Sant Fèlix des del 1972. Va faltar a les convocatòries del 1968 al 1971 coincidint amb la convocatòria del Concurs de Anxaneta de Plata, que se celebrava el dia de Sant Fèlix. La presència de les colles de Valls a Vilafranca, i en particular de la Colla Vella, és molt anterior, però de forma continuada ho és des de fa quaranta-un anys.

Des del 1965 jugant a casa
Els Castellers de Vilafranca, fundats el 1948, van actuar per primer cop a Sant Fèlix el 1965. Els verds van justificar la seva presència perquè l’any anterior ningú no havia assolit el 4de8 i la diferència de nivell s’havia escurçat respecte les colles participants. Un cop dins, ja no surten del cartell, tot i que fins l’octubre del 1969 no assoleixen el primer carro gros. Actualment, són la colla amb millor repertori i indiscutibles en el cartell del 30A.

Aquest són els protagonistes habituals en el cartell de Sant Fèlix dels darrers anys. Els Nens del Vendrell, guanyadors de les quatre edicions dels Anxanetes de Plata (1968-1971), van ser colla habitual durant dècades fins l’any 1978. Més recentment han actuat els Xicots de Vilafranca (1988 i 1989) –quan el pilar de 6 els va obrir la porta– i la Colla Jove Xiquets de Tarragona (1996 i 2012) després de fer unes grans temporades. Els Capgrossos de Mataró també van sonar en els darrers anys com una de les opcions a tenir en compte.

CARLES ESTEVE