IniciActualitatLes primeres places de 9

Les primeres places de 9

-

Vilafranca8072 localitats han vist castells de 9 a l’Era moderna… i 18 en van veure al segle XIX, en la primera Època d’Or dels castells. L’historiador Pere Ferrando les ha documentades en un article que publica l’Anuari Castells, en el qual relata, de manera cronològica, les fites de cada plaça. En aquest article us oferim un tast del treball de Ferrando, en forma de gràfic animat, on es veu l’any que cada plaça va veure el primer castell de 9.

Les 18 localitats que van esdevenir places de 9 al segle XIX van aconseguir aquesta condició entre els anys  1851 i el 1879.En tots els casos, es tracta de localitats de la zona tradicional, majoritàriament de les tres comarques del Camp de Tarragona i les tres del Penedès.  La primera etapa d’esplendor del fet casteller va durar 42 anys, un període més llarg que l’actual. que arrenca el 1981 i ja acumula 72 localitats diferents amb castells de 9: 30 estrenades durant el segle XX i 42 des del 2001, en el segle XXI.

D’entre les dades que ofereix el recull hi ha la línia temporal que situa el primer castell de 9 a Tarragona. Valls és la segona plaça que va veure un gran castell, mentre que Vilafranca figura en el vuitè lloc en la línia cronològica. També apareixen les places d’Alió, Constantí i el Pont d’Armentera, localitats que no han vist cap castell de 9 en aquesta era. Segons Pere Ferrando, l’única data que genera algun dubte és la de Montblanc (1864); la resta estan perfectament argumentades en estudis documentals i històrics.

L’article publicat en l’edició de paper de la Revista Castells documenta aquestes fites en detall i amb fotografies històriques d’aquestes places. 

places9sXIXJORDINA ARMILLA

Foto: 3de9 amb folre dels Xiquets de Vall a Vilafranca a començament dels anys vuitanta del segle XIX

 

Articles relacionats

Més de l'autor