IniciActualitatA Banyoles no deixen la camisa esperxada

A Banyoles no deixen la camisa esperxada

-

Els Esperxats de l’Estany han estat una de les poques colles que han actuat aquests dies de Setmana Santa. La colla gironina ha participat a l’ancestral Festa de l’Arbre de Cornellà de Terri i ha plantat el seu particular èxit amb una completa actuació de sis. En el món casteller l’alçada importa però també la capacitat de convocatòria de la colla. Al Pla de l’Estany no han deixat experxada (penjada) a la seva colla i tots els castellers han acudit a la cita el dilluns de Pasqua.

La colla comarcal de l’Estany ha fet una bona progressió en les cinc temporades que porta per les places i ha encetat la sisena amb empenta: aquest dilluns van actuar a Cornellà de Terri i van fer per primer cop una completa actuació de 6 tots sols. Enguany han estrenat cap de colla amb l’Eduard Mir, en Duee,  i ja l’11 de març van fer el 2de6 i el 5de6 en una actuació a casa. En la tercera sortida de l’any han actuat en solitari i han completat el 2de6, 3de6 amb l’agulla i 3de6. Una nova fita que han aconseguit en una data molt estimada: a la Festa de l’Arbre, declarada d’interès nacional, i a Cornellà de Terri on l’any passat van estrenar-se com a colla de 7. Ha estat el primer cop que actuaven en aquesta la festa una festivitat que gaudeix d’una gran popularitat i els seus orígens es remunten a abans del segle XIV. Enguany s’han incorporat els castells a la Festa Major de Cornellà i els Esperxats han reunit les camises suficients per fer un bon paper tot sols la població compta amb un miler d’habitants però la Festa és molt concorreguda. Cornellà de Terri també té incorporats els castells a d’altres moments del seu calendari festiu i el primer cap de setmana d’octubre celebra una diada castellera en motiu de la Fira de l’All.

Els Esperxats de l’Estany van fer els seus primers castells de 6 el maig de 2013 a Porqueres: el 3de6 i el 4de6. L’octubre d’aquell any van estrenar el 3de6 amb l’agulla a Caldes de Malavella i van rematar la temporada a Banyoles amb el 4de6 amb l’agulla i provant per primer cop el 2de6. El 2014 va aconseguir el 2de6, el pilar de 5, el 5de6 i l’inusual 6de6. El 2015 va ser de consolidació del nivell i el 2016 van estrenar el 3de6 per sota i van fer un intent desmuntat de 3de7. L’any passat van pujar als set pisos: van completar el doblet de 7 a la primera i en dues ocasions més. També van estrenar el 7de6. Conscients que volen creixen en volum van preferir acompanyar els castells de 7 amb castells de 6 amples, tot i dominar el 2de6, i van deixar per enguany la clàssica de 7.

Un dels objectius de temporada és revalidat la categoria de 7 i poder poder portar els castells de 7 en el primer tram de temporada, els de Banyoles, també voldrien incorporar el 9de6 al repertori. Una mostra de la solidesa del projecte i la capacitat de convocatòria d’una colla que no té res de penjada.

Foto: 2de6 dels Esperxats

Articles relacionats:

8 colles de 8 per tancar el març

L’agenda s’omple de diades

Als 7 pisos també hi ha colles emergents

Articles relacionats

Més de l'autor