Diumenge brillant per a les dones

5de7 fet per castelleres de la colla Castellers de Barcelona, el castell femení més gran mai bastit

Aquest diumenge ha deixat un bon grapat d’estrenes en l’incipient pretemporada castellera. El més destacat, però, ha estat en clau femenina: les dones dels Castellers de Barcelona han trencat el sostre de vidre dels bàsics de 7. El 5de7 ha estat el castell més destacat, per la seva singularitat, i alhora el de major vàlua del conjunt de diades d’un diumenge amb temps primaveral.

Aquest migdia a Vilafranca s’ha celebrat la Diada Carme Alomà “Heroïnes Anònimes”, que convoquen els Xicots de Vilafranca i que ha tingut a dues colles actuant en clau femenina. Les dones dels Castellers de Barcelona han superar el sostre femení del món casteller: per primer han fet tres castells de 7 integrats tan sols per dones. La novetat, especialment, ha arribat en forma de 5de7 i ha esdevingut el primer de la història totalment alçat per dones al peu, el tronc i els poms de dalt. Fins ara s’havien vist 3de7 i 4de7, però mai s’havien superat els bàsics de 7. Les castelleres de Barcelona han fet història i han reivindicat el paper fonamental de les dones en el món casteller actual. Els Xicots de Vilafranca han bastit tres castells de 6 íntegrament femenins.

La resta de la jornada ha deixar un reguitzell d’estrenes, com és habitual a principis de curs, i amb el debut a plaça de diverses colles en aquest 2019.

A Sants, diada de Sant Medir, els Castellers de Sants han estrenat el 7de7, els Castellers de la Vila de Gràcia el 4de7 amb l’agulla i els Castellers de Sant Cugat han obert el curs amb la clàssica de 7. Els Castellers de Sarrià han fet castells de 6.

També a Barcelona, en una altre indret de la ciutat, els Castellers de la Sagrada Família han fet castells davant del seu local i han estrenat el 5de7. Els Xics de Granollers han encetat la temporada amb tres castells de 7, amb el 4de7 amb l’agulla com a destacat, castell que no provaven des del juliol de 2016–. Els Castellers del Poble Sec han reeditat el doblet de 7.

Avui s’han registrat d’altres novetats en els sis pisos. A la Catalunya Nord, a Vilanova de la Ribera, els Castellers del Riberal han desmuntat el primer intent de 3de7 en aquest any –també un de pilar de 5– i han pogut estrenar el 3de6 per sota i el 5de6. A Santpedor tres colles han fet els seus primers castells de l’any: Esperxats de l’Estany, Castellers de Montcada i Reixac i Castellers de Santpedor. Les tres amb el 3de6 amb l’agulla com a millor registre. A Calafell, en una diada festiva, els Nens del Vendrell han fet la primera aparició fora de calendari amb la torre de 6 com a destacat. La Jove de Vilafranca ha hagut de desmuntar, per indecisió de la canalla, els tres castells de 6 que ha portat a la plaça. A Muntanyola, els Nyerros de la Plana han obert la temporada fent el 2de6, els Manyacs de Parets el 3de6 amb l’agulla i els Castellers de Gavà el 3de6. Finalment la Colla Castellera de Madrid ha estrenat l’any amb un 3de6 a casa seva.

RESULTATS DEL CAP DE SETMANA:

DIUMENGE

 • BARCELONA / Diada de Sant Medir a Barcelona
  • Castellers de Sants: 4de7, 7de7, 5de7
  • Castellers de la Vila de Gràcia: 4de7, 5de7, 4de7a
  • Castellers de Sant Cugat: (id)3de7, 4de7, 3de7, 2de6
  • Castellers de Sarrià: 4de6a, 3de6, 4de6(c)
 • BARCELONA / Diada del safareig
  • Castellers del Poble Sec: 4de6a, 4de7, 3de7
  • Castellers de la Sagrada Família: 4de7, 5de7, 3de7
  • Xics de Granollers: 4de7, 4de7a, 3de7
 • VILAFRANCA DEL PENEDÈS / Heroïnes Anònimes “Carme Alomà”
  • Castellers de Barcelona (dones): 3de7, 5de7, 4de7
  • Xicots de Vilafranca (dones): 4de6a, 4de6, 3de6a
 • VILANOVA DE LA RIBERA / Festa de la taronja
  • Castellers del Riberal: (id)3de7, (id)2de6, 2de6, 5de6, 3de6s
 • SANTPEDOR / Diada castellera
  • Esperxats de l’Estany: 3de6a, 4de6, 3de6
  • Castellers de Montcada i Reixac: 4de6, 3de6, 3de6a
  • Castellers de Santpedor: 3de6, 4de6, (id)3de6a, 3de6a
 • CALAFELL / Diada del Calçot
  • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: (id)3de6, (id)3de6, (id)4de6
  • Nens del Vendrell: 3de6, (id)4de6a, 4de6a, 2de6
 • MADRID/ Diada castellera
  • Colla Castellera de Madrid: 3de6, (id)4de6
  • Castellers de la Il·lusió
 • MUNTANYOLA/ Diada castellera
  • Colla Castellera Nyerros de la Plana: 3de6, 4de6, 2de6
  • Castellers de Gavà: 3de6
  • Manyacs de Parets: 3de6, 3de6a, 4de6

JORDINA ARMILLA