La Bisbal, placa de torre ‘neta’

Aquest dissabte es descobrirà a la Bisbal del Penedès una placa commemorativa del 2de8 sense folre que va completar la Colla Joves el passat 15 agost. Tan sols set places han vist aquesta proesa de l’equilibri.

La vila de La Bisbal col·lecciona plaques i castells inèdits. A la façana de la Societat hi ha clavades les places de les gestes mai vistes abans a la plaça bisbalenca. Són prop d’una vintena ençà que es va col·locar la primera el 1993. El 3de9 amb folre de la Colla Joves va tenir l’honor d’encetar aquesta galeria a l’estil d’un Wall of fame. L’any passat es va instal·lar la placa del 5de9 amb folre descarregat per la Colla Vella el 2017. Dissabte serà la colla vermella de Valls la que tindrà novament l’honor de penjar el seu castell: el 2de8 sense folre que van completar en la passada Festa Major, per la Mare de Déu d’agost.

L’acte de descoberta serà dissabte a les sis de la tarda i a continuació es farà la presentació del llibre “La llibreta del Roig. Annals del Fet Casteller a la Bisbal del Penedès” a càrrec del seu autor Salvador Ferré.

El 2de8sf –la torre de 8 neta o sense folre– és un dels darrers cromos que li mancaven a la plaça bisbalenca. De tot el repertori de gamma extra tan sols li falta veure descarregat el 4de9 sense folre i veure castells de 10 –també el rar 7de9f que s’ha bastit un sol cop–.

La Bisbal del Penedès és una de les places selectes que han pogut veure la filigrana del 2de8 sense folre. En total hi ha set poblacions on s’ha completat i una més on s’ha carregat. Un privilegi que tenen un grup selecte de places, tot i que s’ha arribat a provar en dotze poblacions diferents.

Cronologia 2de8sf1r intent (if/id)1r carregat1r descarregat
Valls1987 (C.Joves)2004 (C.Joves)2017 (C.Joves)
Vilafranca 1994 (C.Joves)1999 (C.Vilafranca)2010 (C.Vilafranca)
Tarragona1996 (C.Joves)2000 (C.Vilafranca)2011 (C.Vilafranca)
El Vendrell1996 (C.Joves)2014 (C.Joves)2017 (C.Joves)
Sta.M. i els Monjos2001 (C.Vilafranca)

Reus2005 (C.Joves)
2017 (C.Vilafranca)
Vila-rodona
2000 (C.Vella)
Girona2015 (M.Terrassa)

Terrassa2016 (M.Terrassa)

Vilallonga

2018 (C.Vella)
La Bisbal 2018 (C.Joves)
2018 (C.Joves)
Barcelona2018 (M.Terrassa)

La Bisbal del Penedès va ser la penúltima població en veure la torre neta: amb un intent desmuntat previ i descarregat minuts més tard per la Colla Joves –el castell més valuós vist mai allà–. Un honor que a la vila penedesenca dels Bous, la que durant molt de temps va ser la plaça més castellera sense colla pròpia, tenen el costum de premiar l’assoliment d’un castell inèdit amb una placa.

JORDINA ARMILLA