La força de les castelleres

Les dones han contribuït de forma decisiva en la millora del món casteller. Ho estan fent a tots els nivells –no tan sols en l’àmbit organitzatiu i directiu com a altres entitats mixtes– també en l’estrictament casteller i en posicions històricament reservades als homes. El 5de7 completament femení dels Castellers de Barcelona n’és una bona mostra.

Les castelleres dels Castellers de Barcelona, diumenge passat a Vilafranca, van fer una demostració de força com mai s’havia vist. Van completar una actuació sencera amb tres castells de 7: incloent el 5de7 que ha esdevingut el castell més valuós aixecat exclusivament per dones. El van acompanyar del 3de7 i 4de7 que també havien fet els Xicots de Vilafranca en el seu dia. Aquestes són fins ara les fites en femení més grans –junt amb el pilar de 5–.

L’any passat les barcelonines van participar per primera vegada a la Diada Carme Alomà organitzada pels Xicots de Vilafranca i ja hi van fer el 3de7 i el 4d7 femenins. Aquest any tenien ganes d’intentar fer un pas més i van decidir apostar pel 5de7. Segons ha explicat Mery Mañané, excap de colla, sabien que no seria fàcil però volien provar-ho i van dedicar temps després de Santa Eulàlia: van començar a treballar-lo a cada assaig, provant diferents alineacions, intentant engrescar al màxim de gent possible i fent moltes proves de pinyes. Mañané ha explicat que a la part alta d’un castell és habitual que hi pugin nenes i dones i ha afegit que “per sort som una colla que fa moltes rotacions i donem moltes oportunitats a totes les posicions. A nivell de segons jo ja havia fet alguns 5de7 en altres diades, i la resta de segones havien fet alguns castells de 7”. Des de la colla destaquen que les segons de la torre tenen tan sols 17 i 19 anys.

A baixos tenen dues dones experimentades: Marina Homs –la primera a parar un castell de 9 a baixos el 2007– i l’Afra Suárez que ha parat castells de 8. A més, es van estrenar diverses dones en posicions de baix, crossa i contrafort, algunes d’elles no havien fet mai cap castell en aquesta posició. La colla estava tan engrescada que fins i tot van començar a assajar algunes mares de canalla que fins ara s’ho miraven des de lluny i han ocupat posicions al nucli. D’altres dones van ocupar posicions de pinya a primera línia: la Patrícia Barrallo de primeres mans al pilar de 4 d’inici i de primer vent al 4de7, la Katerine, la Carina i l’Elisenda de primers laterals als tres castells, i la Sandra –que és la primera dona trans que fa de primeres mans als Castellers de Barcelona–.

La que va ser cap de colla i ara és vicepresidenta de l’entitat, Mery Mañané, creu que les dones en solitari poden assolir encara fites més difícils “amb assaig i constància, i sobretot il·lusió i ganes de fer-ho, no hi ha cap repte impossible”. Ara bé, també considera que les actuacions de dones han de continuar sent esporàdiques i tant de bo algun dia no facin falta. La castellera ha dit que amb actuacions com aquestes s’obliga a les colles a posar les dones a primera línia i “és quan ens adonem que les posicions als castells no tenen gènere, que no hi ha posicions d’homes o de dones, i potser a partir d’aquí les dones tenen més oportunitats i es mira a les persones per les seves capacitats i no pel seu gènere”. Mañané no s’imagina una colla exclusivament de dones, a l’igual que no imagina una colla de persones homosexual o una colla de persones negres. Per l’excap de colla els castells tenen la sort que són inclusius de per si, però, encara queda molta feina per fer i iniciatives com la de diumenge els donen visibilitat.

La fita és el reflex de la importància de la dona al fet casteller actual. Un castell format íntegrament per dones és possible, però en canvi, ara seria molt difícil fer un castell només d’homes –sobretot pel que fa als pisos superiors–. Els Castellers de Barcelona són un exemple en la utilització de les capacitats físiques de les dones. En dues ocasions han fet el 4de8 amb tres noies al pis de terços. Els barcelonins també van fer el 2de7 amb dues terços –Eva Calatayud i Mireia Llorente– i un altre 2de7 amb una altra noia a terços –Aïda Buaro–. A l’intent de 4de9sf, del 2014, van posar tres noies al pis de quarts. Han tingut dues dones caps de tronc: Lara Correas i Eva Calatayud. Actualment a la Junta hi tenen quatre 4 dones i 3 homes. Als castells de 9 han tingut contraforts de folre dones, primeres laterals de folre i una noia que va fer de primer vent al folre. La Patrícia Barrallo va fer el pilar de 5 a segons. L’Eva Baró, a part de ser la primera dona cap dels Castellers de Barcelona, també va ser la primera cap de pinyes.

I tot això passa en una colla veterana, la degana de la capital catalana, i que enguany celebra 50 anys. Un fet modern, avançat en el seu temps, fer tres castells de 7 femenins en una colla de tall tradicional. Diumenge els Castellers de Barcelona van arrossegar, a Vilafranca, un gruix de pinya molt important per ser principi de temporada. Tota la colla, dones i homes, es van sentir l’objectiu com a propi i les dones van comptar amb molts homes per fer pinya i donar suport al repte. Una unió de les que fan colla i de les que deixen petjada històrica –com aquell 4de7, mig submergit, als Mundials de Natació–.

JORDINA ARMILLA

Articles relacionats:

Diumenge brillant per a les dones

Marreques per la igualtat

L’Aurora va ser la primera

Dones que porten el pes

L’autosuficiència de les borinotes

Les dones han fet els castells més grans

Les dones dels Xicots i el 4de8

Dones al terç del 4de8

El tap al quart

Mitja família al pis de sisens