IniciActualitatSant Isidre de coincidències

Sant Isidre de coincidències

-

La Colla Vella preparant un folre, l’any passat per Sant Isidre.

Més enllà de la suspensió del 2020 per la Covid-19, les set edicions de la diada vallenca de Sant Isidre han compartit protagonisme amb d’altres circumstàncies de la vida social. Pluja, finals de lliga de futbol, campanyes electorals i diversos actes culturals són alguns dels inconvenients que ha hagut de fer front aquesta cita organitzada per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Malgrat això, però, la majoria de castellers sempre han mantingut l’actuació com a primera opció.

A partir del 2013, la Colla Vella va decidir recuperar els castells per Sant Isidre, patró de la pagesia. La voluntat dels de la camisa rosada era tornar a celebrar una actuació que ja s’havia convocat al segle XIX amb les colles dels Xiquets de Valls com a protagonistes.

La primera edició es va convocar el 18 de maig i va comptar amb els Xiquets de Tarragona com a colla convidada. L’indret escollit per portar-la a terme va ser la plaça de l’Oli. No obstant, la pluja, que havia caigut unes hores abans, van obligar a traslladar-la al local social del Portal Nou. A la diada indoor, la Colla Vella va completar el 3de8, el 4de8, el 2de7 i el 5de7. Els Xiquets de Tarragona van enlairar el 4de8, el 5de7, el 7de7 i el 3de7.

L’any següent, els Xiquets de Reus es van sumar al cartell de la diada al costat de vallencs i tarragonins. L’ampliació del nombre de colles va coincidir amb l’última jornada de la lliga de 1a divisió de futbol 2013-2014. L’enfrontament que decidia el títol de la competició entre el Barça i l’Atlètic de Madrid es va programar, a les sis de la tarda, el mateix horari en què s’havien de fer els castells. Per conciliar els castells i el futbol, la Colla Vella va avançar l’actuació una hora abans i, en acabar, tots els castellers es van dirigir cap al local per seguir, a través d’una pantalla gegant, els darrers instants d’un partit que va acabar amb empat a un i en què l’equip blanc-i-vermell es va proclamar campió.

La tripleta de 8 pisos va ser el registre que van signar vallencs i tarragonins. Els Xiquets de Reus van descarregar el 2de7, el 3de8 i el 7de7. Durant l’actuació, molts castellers van aprofitar les estones mortes per estar pendents del futbol. Ho van fer mitjançant un transistor de ràdio o bé accedint en alguns dels bars oberts de la mateixa plaça de l’Oli que l’emetien per televisió. Hi va haver temps per celebrar efusivament el gol d’Alexis Sánchez que va fer en el minut 32 i discutir perquè el gol de Messi del minut 64- que hauria donat el títol al Barça- no va pujar al marcador.

La campanya de cara a les eleccions municipals va marcar el Sant Isidre 2015. A plaça, la majoria de caps de llista que concorrien als comicis- especialment els locals- van aprofitar per veure l’actuació i alguns, fins i tot, per posar-se la camisa. A la mateixa hora que es feia la diada, la Unió Anelles de la Flama també va celebrar les festes de maig amb una cercavila d’elements festius pels carrers del nucli antic.

En el terreny casteller, la Colla Vella es va anotar el 3de8, el 4de8 amb el pilar, el 4de8 i el pilar de 6. Els Xiquets de Tarragona van descarregar els dos castells de gamma bàsica de 8 i el 2de8 amb folre. Els Xiquets de Reus sortien de plaça amb el 4de8 com a millor castell.

El futbol va tornar a fer acte de presència en l’actuació del 2016. Aquest cop, la LFP va programar, a partir de les cinc de la tarda, els partits Granada-Barça i Deportivo-Reial Madrid corresponents a la jornada 38. Eren els enfrontaments amb els equips que es jugaven el títol. Totes les travesses preveien que el Barça ho tenia tot de cara per ser campió. I així, finalment va ser. L’equip blaugrana va golejar per 0-3 als andalusos i els blancs es van imposar per 0-2 als gallecs.

La diada va començar encara amb la pilota en joc. L’atractiu de la tarda castellera era veure en acció els Minyons de Terrassa, colla que l’any 2013 ja havia plantat un castell de 9 a la plaça del Pati. Malgrat que els més malalts del futbol no en van ser testimonis, els malves van completar el 3de9 amb folre a la plaça de l’Oli convertint-se en la primera i única colla no vallenca que ha fet una construcció de 9 pisos en dos emplaçaments diferents de la capital de l’Alt Camp. Els egarencs també es van anotar el 5de8, el 4de8 amb el pilar i el pilar de 6.

En l’edició del 2016, la Colla Vella va jugar fort les seves cartes. Els del Portal Nou van avançar els terminis de Sant Joan descarregant els dos castells bàsics de 9 i el 5de8. Els Xiquets de Tarragona van completar el 2de8 amb folre, el 3de8, el 4de8 i el pilar de 6. Els Xiquets de Reus es van apuntar el 2de7, el 3de8 i el 5de7.

El futbol va donar treva el 2017. Els partits decisius de l’última jornada del campionat de lliga de 1a divisió es van celebrar diumenge al vespre. De cara a dissabte- en el moment que es feia la diada- es jugaven els enfrontaments en què no hi havia res en joc. En l’àmbit cultural i d’oci, Valls va celebrar el mateix dia- amb una passarel·la al carrer de la Cort- la desfilada Valls Viu la Moda Primavera-Estiu per presentar la col·lecció de roba de temporada de les botigues de la ciutat.

Per segon any consecutiu, la Colla Vella va tornar a plantar el 3 i el 4de9 amb folre a la plaça de l’Oli. Els de la camisa rosada van rubricar una altra jornada memorable amb el 5de8. Els Xiquets de Tarragona van completar el 5de8, el 3de8, el 4de8 i el pilar de 6. Els èxits també van acompanyar als Xiquets de Reus amb el 2de8 amb folre més matiner de la seva història. Els de la camisa avellana van posar la cirereta a un bon començament de temporada amb el 4de8, el 3de8 i el pilar de 6.

El Gimnàstic de Tarragona i els nomenaments dels càrrecs de consellers per part del nou president de la Generalitat, Quim Torra, van ser objecte de conversa a plaça en l’edició del 2018. Dues hores abans dels castells, el Nàstic va jugar un partit de somni al Nou Estadi contra la Cultural Lleonesa corresponent a la 40a jornada de lliga de 2a divisió A. A la primera part, el conjunt grana va marxar als vestidors amb un 0-2 en contra i amb peu i mig a segona B. A la represa, el guió va canviar. Els grana es van acabar imposant per 5-3 protagonitzant una remuntada èpica i acariciar la permanència. Per aquest motiu, alguns components dels Xiquets de Tarragona van arribar una mica tard a l’actuació.

En l’àmbit polític, Quim Torra, que havia estat investit aquella setmana com a 131è president de la Generalitat, va anunciar els noms de les persones que ocuparien les conselleries de govern. Tot i això, la negativa de l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a permetre que hi hagués consellers que exercissin des de la presó els seus drets va obligar a Torra a rellevar-los unes setmanes després.

A banda dels comentaris futbolístics i polítics, el 19 de maig del 2018 la plaça de l’Oli afortunadament també va parlar de castells. La Colla Vella va tornar a lluir anotant-se el 3de9 amb folre, el 4de9 amb folre, el 4de8 amb el pilar i el pilar de 6. Els Xiquets de Tarragona van descarregar els dos castells de gamma bàsica de 8 i el 5de7. Per la seva banda, els Xiquets de Reus van descarregar el 2de7, el 3de8 i el 5de7.

El final de la lliga de futbol i la campanya de les eleccions municipals van ser els elements externs de l’actuació de l’any passat. En futbol, la lliga va fixar, a partir d’un quart de cinc de la tarda, la disputa dels partits dels equips implicats per classificar-se per competicions europees. Quan tot just estava a punt per començar la diada, es va conèixer la classificació de l’Espanyol per la pròxima edició de la UEFA Europa League després de derrotar la Reial Societat per 2-0. El mateix dia, encara que va ser al vespre, el Girona també va certificar el descens a segona divisió després de perdre per 2-1 al camp de l’Alabès

Com havia succeït quatre anys abans, la campanya de les eleccions municipals va permetre veure diferents caps de llista seguint el desenvolupament de la diada. Fins i tot, alguna formació política -en tenir ubicat el local a la mateixa plaça de l’Oli- va aprofitar per muntar la parada. El mateix dia, la ciutat també va organitzar una nova edició del Valls Viu la Moda Primavera-Estiu i la Nit dels Museus al Museu de Valls.

Els castells de 9 van tornar a ser presents el 2019 a la plaça de l’Oli. La Colla Vella va completar el 3de9 amb folre, el 4de9 amb folre carregat, el 4de8 amb el pilar i el pilar de 6. Els Xiquets de Reus van optar per la clàssica de 8. Els Xiquets de Tarragona, que van desmuntar el 3de8, es van haver conformar amb estructures de la gamma alta de 7. La quarta colla a plaça, els Castellers de Lleida, s’anotaven la torre de 7 com a millor construcció.

Articles relacionats

Més de l'autor