IniciActualitatEls Castellers de Sarrià reclamen un nou espai per assajar

Els Castellers de Sarrià reclamen un nou espai per assajar

-

Els Castellers de Sarrià es van refundar l’any 2016, però cap dels membres de la colla actual va participar en l’antiga. Els components de l’etapa entre 1999 i 2004 que segueixen en actiu es troben repartits per diverses agrupacions barcelonines (Sants i Gràcia) i els Minyons de Terrassa. Tot i això, sempre han mostrat ple suport a l’entitat.

A l’hora d’engegar el projecte, els de la camisa color vi van voler analitzar què va portar a la dissolució de l’anterior colla. La intenció era no cometre els mateixos errors. Van detectar dos factors clau. En primer lloc, la mort prematura d’un dels principals impulsors per un fet tràgic que va trastocar a tot el barri. L’altre motiu va ser la localització de l’espai d’assaig. Estava situat al carrer d’Isaac Albèniz, 28 –a prop de la Ronda de Dalt– i es compartia amb d’altres d’entitats. Era l’antiga seu dels bombers de Sarrià, i va funcionar com a magatzem municipal durant molt de temps. La localització d’aquest espai i les condicions van dificultar el creixement de la colla. Només s’hi podien fer assajos limitats i el local social era el bar que regentava el casteller que va traspassar.

Un antic casteller de Sarrià explica que per ell va ser molt dur perdre a un bon amic i haver d’encarar cada setmana la pujada (que és ben forta, i que poca gent del barri fa) fins al local, un fet que li va portar a abandonar la pràctica castellera.

A partir d’aquests antecedents, l’actual colla va veure que per assegurar l’èxit de la refundació hi havia la necessitat de tenir d’un espai d’assaig, però sobretot social. La línia de treball es va basar en el disseny d’un esborrany per disposar d’un punt de trobada clar i amb una localització mínimament favorable dins l’efervescent vila. Tot i això, la lluita per trobar una seu pròpia digna ja fa gairebé dos anys que perdura.

Actualment, els Castellers de Sarrià assagen en tres llocs diferents. A l’estiu ho fan a la plaça del Consell de la Vila i al gimnàs de l’escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia. A l’hivern, i en cas de pluja, la convocatòria de dimecres la traslladen al hall del Centre i Teatre de Sarrià. Com a espai social, utilitzen un petit bar que se senten com a propi.

Malgrat tenir un espai sota cobert, les dimensions del gimnàs del Frederic Mistral provoca que no puguin assajar un castell bàsic de 6 sencer o col·locar dosos a la torre de 6. Com alternativa- encara que ho hagin de fer a l’hivern en unes condicions meteorològiques adverses, preparen la major part de les estructures al pati exterior de la mateixa escola.

Fa poc més d’un any es van reunir tots els actors culturals del barri per compartir les inquietuds i intercanviar visions. Arran d’aquesta trobada, va néixer la Plataforma Construïm La Sarrianenca que compta amb 900 socis. Bàsicament, aquest organisme té l’objectiu d’heretar i coordinar les diferents lluites de les entitats de cultura popular en la recerca d’un local.

El full de ruta va començar amb l’anàlisi de les 741 propietats municipals que hi ha al districte- de les quals només 128 són edificis o locals- i es va procedir a incorporar-les totes en un plànol. Seguidament, es va elaborar un dossier on s’expliquen les necessitats i circumstàncies que es va trobar cadascuna de les entitats. Algunes d’elles exposen que han hagut de canviar d’ubicació sis cops en quatre anys de vida.

Al dossier, la Plataforma Construïm La Sarrianenca va voler posar èmfasi en les conclusions de l’anàlisi d’espais, tot ampliant la recerca en edificis privats ; ja que uns dels greuges que existeixen és que hi ha molt poca propietat municipal al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Dit tot això, els Castellers de Sarrià negocien dos possibles espais amb el districte i l’Ajuntament. Malgrat que el districte costa més fer-lo entrar en raó, sí que es recolzen amb el departament de cultura popular de l’Institut de Cultura de Barcelona. De fet, ja han demanat que la proposta de nou local d’assaig s’inclogui dins del programa d’Actuació Municipal i es concreti dins dels pressupostos participatius de la ciutat.

Articles relacionats

Més de l'autor