IniciCròniquesEls castells de 8 floreixen en un cap de setmana farcit de...

Els castells de 8 floreixen en un cap de setmana farcit de diades

-

3de8 de la Colla Vella al Vendrell, dels Minyons de Terrassa Igualada i dels Castellers de Vilafranca a Portugalete.

Sant Jordi ha omplert Catalunya de diades castelleres i algunes, fins i tot, s’han traslladat al País Basc i a Madrid. Vuit colles han fet castells de 8 (Castellers de Vilafranca, Colla Vella, Capgrossos de Mataró, Minyons de Terrassa, Moixiganguers d’Igualada, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Sant Cugat i Nens del Vendrell) i un grapat han destacat amb estrenes particulars, com les de Sarrià, Sitges, Esplugues, Granollers o Mollet, entre d’altres.


Els Nens estrenen el 4de8. Els Nens del Vendrell han avançat feina en el retorn de Kevin Prados com a cap de colla i han completat el carro gros un mes i mig abans que l’any 2023, després de fer bones proves al pati d’assaig. El pas dels Nens és meritori i aspiren a tot en un 2024 que promet. A primera ronda, han descarregat un tranquil 3de7, per treure els típics nervis –més evidents a principi de temporada davant un repte com el carro gros– i en tercera han estrenat el 7de7.


La Colla Vella s’ha desplaçat a la capital del Baix Penedès amb ganes de continuar rodant les estructures de 8 pisos, per a poder pujar-les dalt d’un folre d’aquí a quatre setmanes, a la diada vallenca de Sant Isidre. Els rosats han completat el segon 4de8 del curs i han alçat el 3de8 per primer cop i han tancat l’actuació amb el 2de7. Finalment, han descartat el pilar de 6, que han completat en diverses ocasions al Portal Nou.


Els Castellers de la Vila de Gràcia no han volgut ser menys que les colles que l’acompanyaven i també han tocat els castells de 8, en forma de 3, que ja van dur a la plaça de la Vila de Gràcia la setmana passada. El que sí que han fet per primera vegada aquest 2024 ha estat la ferma torre de 7 de segona ronda. El 5de7 ha servit per tancar la diada.


La quarta colla que ha actuat al Vendrell han estat els Pallagos del Conflent, que han fet una actuació completa de 6 pisos. Els de la Catalunya Nord s’han desplaçat al Baix Penedès amb m,otiu de la diada en homenatge a Pau Casals només dues setmanes després que els Nens ho fessin al Conflent també per a recordar al músic vendrellenc.

3de8 dels Moixiganguers i 4de8 dels Minyons

Els Moixiganguers, amb tranquil·litat. Els Moixiganguers d’Igualada han celebrat el seu 29è aniversari amb uns registres sensiblement inferiors a l’any passat, encara que els canvis introduïts en el pom de dalt de la torre comencen a funcionar, i d’aquí ben poc la tornaran a posar dalt d’un folre. Els de la camisa morada, que continuen amb el fre de ma posat per anar introduint castells de mica en mica, han acompanyat la torre de 7 dels dos castells bàsics de 8, que ja havien ajuntat la setmana passada a Sant Guim de Freixenet. A la ronda de pilars han alçat el pilar de 6, que ha caigut després de l’aleta. Els Moixiganguers saben quin és el camí a seguir al local per a poder recollir els fruits en les pròximes diades.

Els Minyons de Terrassa han tornat a Igualada nou anys després, tot i que és la primera vegada que participaven en l’aniversari dels Moixiganguers. Després de dur el 3de8 a la diada de Can Jorba, la setmana passada, els terrassencs han descarregat el primer carro gros de l’any, que han acompanyat d’un nou 3de8 i del 5de7. Dimarts actuen al Sant Jordi de Terrassa, amb noves aspiracions de 8.


Els Castellers de Lleida han mostrat la solidesa de la seva torre de 7 i l’han completat amb enorme solvència per quart cop aquest 2024: els lleidatans l’han alçat en totes les sortides  i han tornat a evidenciar el seu gran domini. L’estrena del 4de8 la deixen per Sant Anastasi, d’aquí un parell de setmanes, i avui han inclòs en el programa el 4de7 amb l’agulla i el 5de7.


Demostració de potència dels Verds. Els Castellers de Vilafranca han fet quatre actuacions al País Basc: Aretxabaleta, Portugalete, Hondarribia i Bilbao, i han fet l’enèsima exhibició de força, completant sis castells de 8 en dos dies. Els vilafranquins no portaven prou castellers per tornar a fer folres a terres basques (el 2018 van alçar un 3de9f a Orio i en fa dos la tde8f), però sí per fer veure que són la colla a batre i que estan en bona forma. Els Verds han alçat un ampli ventall de castells en les tres actuacions: 3de8, 4de8, tde7, 7de7, 4de7a i 3de7.


Nova clàssica mataronina. Els Capgrossos continuen sense pressa, però sense pausa, i aquesta cap de setmana han rodat els castells de la clàssica, que la setmana passada van completar per primer cop. Els mataronins tenen entre cella i cella la diada d’aniversari del primer cap de setmana de juny i treballen intensament per dur-hi els millors castells possibles. Els Capgrossos tenen gana i estan cuinant a foc lent, en una temporada que promet. Avui han obert amb el 4de8, a segona ronda han alçat el 3de8, a tercera ronda, la torre, i a quarta, el 7de7. El 2024 promet.


Gausacs de 8. Els Castellers de Sant Cugat han completat el primer 4de8 de l’any molt d’hora. Els vallesans han avançat tres setmanes l’estrena respecte del 2023 i a més l’han tirat fora de casa. Altrament, els gausacs han descarregat un nou 2de7, el cinquè en el que portem de temporada i, després del bon tancament de 2023, van directes a superar-se: els folres arribaran més aviat que tard i somien en tornar a ser de 9.


El carro gros borinot haurà d’esperar. Els Castellers de Sants tenen el 4de8 a punt, però han preferit esperar, ja que han fet diversos canvis en el tronc. No obstant això, avui a Sitges han fet la quarta torre de 7 i el segon 9de7, els permet fer pujar molta gent i mantenir la colla ben endollada. El 4de8 dels borinots veurà la llum pròximament: a la Diada d’Anivesari, en tres setmanes.


La crida per a portar gent a l’assaig de divendres passat per a lligar les proves de 5de7 ha funcionat, i la colla local, la Jove de Sitges, ha aconseguit descarregar el primer 5de7 de l’any el Cap de la Vila. Els sitgetans coneixen el camí a seguir i han acompanyat l’esperada construcció del 3 i el 4de7.


Sarrià, sense límits. Ens troben a les beceroles de la temporada i els Castellers de Sarrià ja han trencat els seus límits i ahir van completar el primer 7de7 de la seva història en l’actuació de Sant Jordi a casa seva. La colla creix any rere any i el progrés és imparable, veient el gran nombre de camises que arrosseguen. Els barcelonins estan cridats a ser una de les colles del 2024.

Quatre castells de 7 vermells. La  Colla Joves Xiquets de Valls va actuar en solitari a la diada de Ca l’Àngel, a Valls, davant el restaurant de l’enyorat casteller de la colla del carrer d’en Gassó. Ho va fer amb la voluntat d’esprémer la canalla nova i van deixar l’estrena dels castells de 8 per a les properes setmanes: dissabte vinent actuen davant del Museu. La Joves va completar els dos bàsics de 7 i els dos castells de 7 amb l’agulla, a més del 5.


Cinc castells de 7 a Madrid. Els Marrecs de Salt i els Bordegassos de Vilanova s’han desplaçat aquest cap de setmana a Madrid per participar, ahir dissabte en la Festa Major del Cercle Català. Entre les dues colles van completar cinc castells de 7: totes dues van descarregar els dos bàsics de 7, i els gironins el 5de7. La colla madrilenya va fer el 3 i 4de6.


Dos 5de7 a Altafulla. Els Xicots de Vilafranca i la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau van completar el 5de7 a la localitat del Baix Gaià. Els vilafranquins també hi van dur el 3 i el 4de7 i els tarragonins el 3de7 i el 4de7a. La colla local va plantar el 4de7, però va deixar el 3de7 en intent.


El cap de setmana també ha portat novetats en altres poblacions. Cal destacar els primers castells de l’any dels Castellers de Mollet, en el que ha estat el seu millor Sant Jordi; el 7de7 dels Xics de Granollers, el 5de7 dels Castellers d’Esplugues o el 3de7 dels Bous, el seu castell de 7 més matiner fet mai.

DISSABTE

Acte dels 30 anys dels Castellers d’Esparreguera
Castellers d’Esparreguera: 3de7, 4de7, 4de6a

Fira Tastaverd a a Riudecanyes
Xiquets de Reus: 3de7, 4de7, 3de7p

Actuació a Portugalete (País Basc)
Castellers de Vilafranca: Tde7, 3de7, 4de8, 3de8, 4de7a

3a Diada Enamorada a Sant Joan de Mediona
Castellers de Mediona: 3de6, tde6, (id)3de6a, 3de6a
Castellers de Santpedor: (id)2de6, 2de6, 3de6a, (id)3de6, (id)3de6
Esperxats de l’Estany: (id)3de7, 3de7, 5de6, 4de6

Diada de primavera dels Castellers de Sarrià
Castellers de Berga: 3de7, 4de6a, 4de6
Castellers de Sarrià: 3de7, 7de7, 4de7
Castellers de la Vila de Gràcia: (id)3de7, 3de7, 5de7, 4de7

Diada del local dels Vailets Gelida
Castellers de Montcada: (id)4de6, 4de6, 3de6a, 3de6
Vailets de Gelida: 3de6, (id)4de6, 4de6, 3de6a
Xiqüelos i Xiqüeles del Delta: 3de6, (id)3de6a, (id)4de6, 4de6

Actuació a Hondarribia
Castellers de Vilafranca: 4de8, tde7, (id)3de8, 3de8, 7de7

17è aniversari dels Margeners de Guissona
Castellers de l’Adroc: 3de6, 3de6a, (id)4de6a
Margeners de Guissona: 3de7, 5de6, 4de6a
Tirallongues de Manresa: 3de7, (id)3de7a, 3de6, 2de6

Diada a Ca l’Àngel. Memorial Àngel Solé a Valls
Colla Joves Xiquets de Valls: 4de7, 5de7, 4de7p, 3de7p, 3de7

Diada de Sant Jordi a Altafulla
Castellers d’Altafulla: 5de6, 4de7, (i)3de7, 4de6a
Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau: 3de7, 4de7a, 5de7
Xicots de Vilafranca: 4de7, 5de7, 3de7

Festa Major del Cercle Català de Madrid
Bordegassos de Vilanova: 3de7, 4de7, 4de6a
Colla Castellera de Madrid: (id)3de6a; (id)4de6, 3de6, 4de6
Marrecs de Salt: 3de7, 5de7, 4de7

DIUMENGE

Actuació a Bilbao
Castellers de Vilafranca: 4de8, 3de8, 4de7a

Diada de Sant Jordi a Esplugues de Llobregat
Castellers d’Esplugues: 5de7, 4de7a, 4de7
Castellers de la Sagrada Família: (id)4de7a, 4de7a, 3de7, (id)4de7, 4de7
Castellers de Sant Cugat: 5de7, 4de8, tde7
Castellers de Sant Feliu: (id)3de6, 3de6a, 3de6, (id)4de6.

Diada de Sant Jordi a Torredembarra
Colla Castellera dels Bous de la Bisbal del Penedès: 2de6, 3de7, 5de6
Nois de la Torre: 3de7, 4de7, 7de6
Xiquets de Cambrils: 4de6, 3de6a, 3de6

Diada de Sant Jordi a Mollet del Vallès
Castellers de Badalona: (id)3de7a, 3de7, 3de6a, 4de6a
Castellers de Mollet: 3de7, 3de7a, 4de7
Xics de Granollers: 5de7, 7de7, 4de7

Diada de Sant Jordi a Sitges
Castellers de Sants: tde7, 9de7, 3de7
Colla Jove de Castellers de Sitges: 3de7, 5de7, 4de7

29è aniversari dels Moixiganguers d’Igualada
Castellers de Lleida: 4de7a, tde7, 5de7
Minyons de Terrassa: 3de8, 4de8, 5de7
Moixiganguers d’Igualada: tde7, 3de8, 4de8, pde6(c)

Diada de Sant Jordi a Òrrius
Capgrossos de Mataró: 4de8, 3de8, tde7, 7de7

Diada de Sant Jordi a El Prat de Llobregat
Castellers del Prat de Llobregat: 3de6, (id)2de6, (id)2de6, 3de6a, 4de6
Laietans de Gramenet: sense dades

XXI Jordiada a Cornellà de Llobregat
Castellers de Cornellà: 5de7, 4de7a, 4de7
Colla Castellera Jove de Barcelona: 3de7, 4de7, 5de6

3a Diada d’Homenatge a Pau Casals a El Vendrell
Castellers de la Vila de Gràcia: 3de8, tde7, 5de7
Nens del Vendrell: 3de7, 4de8, 7de7
Pallagos del Conflent: 3de6, 4de6, 3de6a
Colla Vella: 3de8, 4de8, 2de7

Fira d’Agricultura Ecològica de Porreres
Al·lots de Llevant: 3de6, 4de6, 4de6a

Articles relacionats

Més de l'autor