Colla nova, colla recuperada

L’actual creixement i expansió dels castells ha permès la recuperació de tres colles que es trobaven inactives des de feia diversos anys: els Xiquets d’Alcover, els Vailets de Gelida i els Brivalls de Cornudella han reprès l’activitat, mantenint la tradició i recuperant l’esperit d’èpoques passades. Les tres colles han aconseguit construccions de 6 en les darreres setmanes.

casti2La instauració novament dels castells a Alcover, Gelida i Cornudella s’ha portat a terme mitjançant la refundació de les colles que ja havien existit als anys vuitanta, gràcies a l’empenta de joves dels respectius municipis i amb el suport d’antics membres. La temporada actual –que és la primera a efectes pràctiques de les tres formacions– serveix per veure la dinàmica de la seva activitat. Fins al moment, les tres colles d’aquestes tres poblacions porten un ritme prou solvent que permet confiar en una llarga persistència.

Xiquets d’Alcover: cap als 7 pisos?
La prudència sense fer passos en fals i les ganes de passar-s’ho bé són els objectius que es marquen els Xiquets d’Alcover, que duen camisa verda, a diferència del color bordeus que va identificar els seus antecessors. El segon poble, després de Valls, amb més nombre d’habitants de la comarca de l’Alt Camp  torna a disposar de colla castellera pròpia des del setembre del 2012. Els seus dirigents han remarcat des de la seva constitució que no tenen res a veure amb l’antiga colla dels Xiquets de la Vila d’Alcover, desapareguda l’any 2009.

El retorn de la pràctica castellera al municipi no podia anar de la millor manera. L’aterratge en els darrers mesos del curs 2012 va ser prou esperançador. Els alcovenencs van plantar a totes les sortides castells de 6. A la Festa Major, a finals d’octubre, enlairaven per primera vegada en una mateixa diada el 4de6 amb el pilar, el 3de6 amb el pilar i el 5de6.

casti3

Tot i començar el nou curs des de zero, els Xiquets d’Alcover, han sabut mantenir una plena regularitat amb els castells de la gamma alta de sis. A banda de passejar còmodament per les places aquestes construccions de la gamma mitja de 6; enguany ja  han aconseguit descarregar el 2de6 en tres ocasions.

Des del principi de temporada, la Tècnica demana implicació i fins que no vegi bones proves als assaigs de castells superiors no s’arriscarà a dur-los a plaça. Caldrà esperar veure com afronten el final de temporada, però, les ganes d’arribar als galons de 7 existeixen cada dia amb més força.

Vailets de Gelida: Primera temporada en plena reactivació
Per a Gelida, un dels darrers pobles del Penedès abans d’arribar a l’àrea metropolitana, els castells han tingut molta importància, sobretot a la dècada dels 80 i 90. Els Vailets van donar molt joc al territori. Entre 1985 i el 2000 van saber representar el poble a l’alçada amb castells de la gamma mitja de set, com per exemple, el 5de7, 4de7 amb el pilar i un intent del 2de7.

El ressorgiment de l’activitat castellera va tornar a la Festa Major d’estiu del 2011, en què un grup d’antics Vailets, amb la col·laboració dels Xicots de Vilafranca, van alçar un 3de6 a la plaça de la Vila en contrapès a què el poble havia perdut la tradicional actuació castellera amb les colles convidades. Després d’un període d’assaigs i captació de nous castellers la idea de tornar a tenir colla pròpia va donar el seu fruit. Aquest juny passat, van descarregar a Sant Pere de Ribes el primer castell de 6 i un pilar de 4. Diumenge passat, a la Festa Major, van aconseguir tres construccions de 6: 3, 4 i 3 amb l’agulla.

casti4Brivalls de Cornudella: Tornen a ser una realitat
La comarca del Priorat torna a tenir representació castellera pròpia. A Cornudella del Montsant s’ha gestat el retorn dels Brivalls, una agrupació que va estar en dansa entre les temporades 1976 i 1985. El motiu del seu retorn va ser la celebració el passat mes de novembre del 30è aniversari del primer i únic castell de 7 carregat de la colla.

La cursa per tornar a crear vincle casteller al municipi no ha estat fàcil. D’aquells Brivalls històrics en queda poca gent i els impulsors de tornar la vida castellera han volgut tirar de gent jove.

En el que portem d’any els components han afrontat dues sortides. La més important va ser el passat dissabte 10 d’agost a la Festa Major de la Figuera on van descarregar-hi el 3 i 4de6, ambdós aconseguits per primera vegada en la nova època. Aquestes primeres construccions són l’avís que algun dia es tornaran a plantejar el castell de 7?

DAVID PRATS

Foto 1: Participació dels Vailets de Gelida a la seva Festa Major, el passat cap de setmana.
Foto 2: 2de6 dels Xiquets d’Alcover.
Foto 3: Estrena dels nous Brivalls de Cornudella.
Foto 4: Alegria entre els Vailets per la seva actuació de diumenge.

Articles relacionats:
Gelida recupera la seva colla
Brivalls de Cornudella: orgull de poble
Entre Castellers i Xiquets hi ha Carallots i Encantats