La segona ronda marca la diada?

Les diades castelleres, per norma general, compten amb tres rondes. En alguns casos, es pot fer un segon intent a la mateixa ronda, en cas de no assolir l’aleta; en altres diades, es poden fer fins a cinc rondes sense repetició. Són diferents models, però el que no canvia és l’estratègia de les colles.

El programa de les colles pot venir condicionat pel tipus de cita; si es tracta d’una trobada de rivalitat o bé de complicitat. També pot variar el programa segons com portin assajats els castells les colles. Al Sant Fèlix passat, les quatre colles van optar per el format més comú:

  1. Presa de contacte.
  2. Objectiu principal de la diada
  3. Segon objectiu de la diada o castell que completa la diada.

En cas dels verds, van optar per obrir amb el 4de9 amb folre i l’agulla per atacar a la segona mànega el gran repte: el 3de10 amb folre i manilles. Sumats els dos primers van continuar a l’alça amb el 4de9 sense folre. La Colla Joves Xiquets de Valls també va escollir tirar el seu millor castell, el 5de9 amb folre, a la segona tanda, així com la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que va el 2de9 amb folre i manilles després d’obrir amb el 3de9 amb folre. En canvi, els Minyons van sortir amb el millor castell que van fer (la torre de 9). Però, i si l’haguessin descarregat? Potser haguessin fet la seva gran aposta en tercera ronda?

Diades amb 3de10fm

Diades amb 3de10fm. Verd: descarregat. Groc: carregat. Vermell: intent

Queda clar que la segona ronda sol marcar les diades, en positiu o en negatiu. La colla pot agafar moral o quedar tocada per a la tercera ronda. Tot i això, el programa d’una diada pot ser de moltes altres maneres. Hi ha cops que les colles obren amb el principal castell de la jornada: acostuma a ser quan es té molt clar el castell objectiu. Acompanyar un gran castell no és fàcil, només cal revisar les diades on s’ha aconseguit el 3de10 amb folre i manilles: no sempre han estat completes.

El 3de10 amb folre i manilles s’ha aconseguit per igual en les tres rondes castelleres. De les catorze ocasions que s’ha assolit: sis vegades ha estat en la primera ronda, quatre en la segona i quatre més en la tercera tanda. Els dos descarregats dels Minyons van ser en primera tanda i el dels verds a la segona.

La segona ronda acostuma a ser la forta, però no sempre és així.

CARLES ESTEVE