Sobreviure dins la Zona Tradicional

Els Bous de la Bisbal, els Xiquets de Cambrils i els Torraires de Montblanc han revalidat o han recuperat el castell de 7 gràcies als respectius 3de7. De moment, el seu únic sostre en els 7 pisos. Són colles que neden al mig d’un mar casteller immens: rodejades de grans colles i de grans cites que afecten la seva pròpia existència. Mantenir-se, créixer o fins i tot sobreviure, dins les més comarques amb major tradició castellera és la seva lluita any rere any. I en aquest mar de colles encara hi ha lloc per a noves propostes: els Xiquets de Torredembarra han fet el seu primer pilar de 4.

Els Bous de la Bisbal (fundats el 2015) passen pel seu millor moment: han descarregat tres cops el 3de7 i van fer la seva millor actuació el passat 25 d’agost a Vilafranca (3de7, 2de6, 3de6s i pde5). L’any 2016 van completar dos cops el 3de7 i van provar sense èxit el 4de7. La seva presència a la diada del 15 d’agost els dóna notorietat i fan el seu particular agost. Tenen per davant un parell d’oportunitats més per tornar a fer castells de 7 i voldrien aprofitar el que resta de 2018 per conquerir el 4de7.

Els Xiquets de Cambrils (refundats el 2013) han completat dos cops el 3de7 enguany (per Sant Pere i el passat 2 de setembre a la diada de la Mare de Deu del Camí). L’any passat el van fer per primer cop al setembre i un altre al novembre. El 2015 havien coronat el 4de7, els primers castells de 7 des de la recuperació de la colla i el tenen com a objectiu. Enguany, a més, han incorporat el pilar de 5.  A la colla tenen gent de Reus i Tarragona, però el seu terreny és Cambrils i pobles propers com Vinyols, els Arcs, Riudoms, Montbrió… La proximitat amb grans places i grans diades fa que tinguin molt en compte el calendari per no coincidir amb cites que els podrien prendre efectius que solen anar d’espectadors. Aquesta és la segona etapa de la colla i ara van amunt. En l’anterior etapa (1993-2001) van arribar a fer el 4de7 amb l’agulla (la seva diada més completa és del 1995 a Reus: 4de7a, 3de7, 4de7 i pde5).

Els Torraires de Montblanc (refundats el 1994) van revalidar el passat 8 de setembre el 3de7, un any després de recuperar-lo i després de setze anys de sequera en els 7 pisos. El darrer castell de 7 l’havien fet l’any 2000: un 4de7 que de moment no han tornat a fer l’any passat el va desmuntar. El millor moment el van tenir l’any 1998 (4de7, 3de7(c), 2de6, Pde5(c)) tot i que la colla és hereva dels històrics Torraires (1849-1920).

A la Zona Tradicional, els Minyons de l’Arboç, els Brivalls de Cornudella i els Castellers d’Altafulla també estan amb els bàsics de 7 com a sostre, però amb el doblet (3de7 i 4de7) assolit. Els de Cornudella van provar el 3de7 amb l’agulla a l’agost, els d’Altafulla no han passat dels bàsics de 7 tot i que l’any passat van poder fer un parell de 5de7 i 4de7a, els de l’Arboç tampoc han passat dels bàsics i i l’any passat van fer un únic 5de7. Els Minyons són una colla que ha travessat diversos moments d’alts i baixos: el 2012 van coronar el 4de8 i el 2014 van completar la torre de 7 castell que estan assajant-. Són les altres colles de l’epicentre casteller: formacions d’una trajectòria dilatada i amb els 7 pisos com a sostre actual amb els bàsics de 7 al sarró. A més, dins la ZT també hi són algunes colles que es mantenen actives amb castells de 6: Mediona, Vila-seca, Jove de Vilafranca, Gelida, Les Roquetes o Alcover.

En aquest mar de colles també ha sorgit alguna nova proposta. A Montblanc van intentar la seva sortida els Xiquets de Montblanc el 2015: va ser un miratge i la colla no ha quallat. A Torredembarra també s’ha estat gestant una segona colla i a la Diada van fer la primera aparició pública els Xiquets de Torredembarra amb un pde4. La responsable tècnica, Patrícia Darder, no ha concretat objectius a curt plaç però si que ha definit la colla com alternativa: “oferim l’oportunitat de formar part d’un nou concepte de colla castellera, més modern, de caràcter feminista i assembleari, i en què els valors principals, a part dels purament castellers, siguin la inclusivitat, la igualtat, la transparència i l’activitat social”.

Colles amb una estructura de 7 aquest any:

Bous de  Bisbal 3de7 (3d) 2de6 3de6s Pde5
Xiquets de Cambrils 3de7 (2d) 2de6 3de6s Pde5
Castellers del Prat 3de7 (1d) 2de6 5de6a Pde5
Torraires de Montblanc 3de7 (1d) 2de6 5de6 Pde5
Vailets de l’Empordà 3de7 (1d, 2if) 2de6 4de6a Pde5
Jove de l’Hospitalet 3de7 (1c, 1id) 2de6 5de6

JORDINA ARMILLA

Foto: 3de7 dels Bous de la Bisbal a Vilafranca

Foto 2: 3de7 dels Xiquets de Cambrils el passat juliol

Foto 3: 3de7 dels Torraires a Montblanc

Articles relacionats:

No tradicional, fins quan?

“Ara, a la Zona No Tradicional és més fàcil fer castells”

“No ser de la Zona Tradicional ens ha permès ser molt innovadors”