IniciActualitatLa suma de castells carregats torna a puntuar al Concurs

La suma de castells carregats torna a puntuar al Concurs

-

3de10fm carregat per la Colla Vella, el passat Concurs

El Concurs del 2020 admetrà que dos (o fins i tot tres) castells carregats puguin puntuar en els resultats d’una mateixa colla. Així ho va decidir la Comissió Assessora, reunida ahir al vespre a Tarragona després d’un intens debat. La decisió anul·la, doncs, la mesura presa fa dos anys, que establia que només podia puntuar un castell carregat en el còmput d’una colla. L’Assessora també va decidir tornar a puntuar els castells de 10 per sobre del 2de8sf i el 4de9sf. La mesura està pendent de l’aprovació de l’Ajuntament de Tarragona, institució organitzadora del certamen.

Un dels canvis adoptats per l’Assessora que portarà més polèmica és la norma dels castells carregats. Fa dos anys el Concurs va fer una aposta ferma per la seguretat i va decidir que només acceptaria un únic castell carregat per a les seves tres convocatòries (les de diumenge i dissabte a la TAP i la de la setmana anterior a Torredembarra). Ara, després d’un intens debat a la Comissió Assessora –integrada per representants de les sis primeres colles classificades en la darrera edició, a més de totes les tarragonines i altres persones designades directament per l’organització– ha decidit tornar a la normativa del 2016: una colla podrà sortir de plaça amb tres castells carregats, amb la corresponent penalització.

La votació es va efectuar ahir i els partidaris de tornar a la suma de castells carregats van argumentar que aquesta norma –que només aplica el Concurs– no és adoptada pel món casteller més enllà del certamen i les actuacions que puntuen per entrar en les tres sessions. Per la seva part, els partidaris de mantenir-la van defensar que és una norma que aposta per la seguretat

Amb aquesta alteració, una colla podrà sumar tres castells carregats. Per exemple, l’any 2018 l’actuació dels Castellers de Sabadell, l’única colla que es va veure perjudicada en carregar dos castells, 3de9f(c), 4de9f(c) i 7de8, passaria a tenir més valor que la dels Moixiganguers d’Igualada: 3de9f, 5de8 i 2de8f.

En els concursos celebrats aquest segle, cap colla s’ha imposat amb dos castells carregats que hagin estat decisius. Hi ha hagut alguns casos (com les victòries dels Castellers de Vilafranca el 2008 i 2014), però en tots dos casos tenien altres construccions descarregades per sumar que no haurien alterat la classificació final.

Més punts pels castells de 10. La taula del Concurs també sofreix algunes variacions: els castells de 10 amb folre i manilles, el 3de10fm i el 4de10fm, adquireixen més punts que els de gamma extraordinària sense folre, el 4de9sf i el 2de8sf. La raó principal és que aquests dos castells s’han sovintejat més en els darrers anys que els de 10. Sense anar més lluny, l’any passat es van descarregar quatre 3de10fm i se’n van carregar quatre més; el 4de10fm es va portar cinc cops a plaça i no es va arribar a carregar en cap ocasió.

En canvi, el 2de8sf i el 4de9sf van ser els castells estrella de la temporada passada i es van veure amb certa assiduïtat per les places, sobretot quan hi actuaven les dues colles vallenques. El 4de9sf es va completar en set ocasions i de torres desfolrades se’n van carregar set i se’n van carregar set més.

Com ja va avançar el cap de colla de la Vella, Albert Martínez, al finalitzar la Firagost el passat dimecres, “els castells de 10 tornaran ser més valorats que els grans castells nets, i cal començar a preparar-se per a aquesta circumstància”. Els rosats ja comencen a pensar en clau Concurs i prefereixen rodar les manilles: enguany ja han descarregat dos 2de9fm, castell que l’any passat no van portar ni un sol cop a plaça.

Articles relacionats

Més de l'autor