IniciCastellersHo tornarem a fer

Ho tornarem a fer

-

Eufòria a la pinya dels Castellers de Vilafranca. F. Josep Pont

El 1993 va iniciar-se una nova era dels castells: la dels gamma extra. Els primer 2de9fm de la història, carregat pels Minyons de Terrassa, va donar pas a la recuperació i a continuar innovant els castells més difícils de tots els temps. Castells amb folre i manilles, castells desfolrats o desmanillats, castells de 10 i estructures complexes… Ara, sortint de la pandèmia, el món casteller torna a somniar en tornar-los a fer.

L’any vinent farà 30 anys del primer dels castells extraordinaris: aquella torre de nou de Terrassa. Aquell 1993 va ser el tret de sortida de 27 temporades glorioses on es van sumar un miler de castells de gamma extra i es van arribar a fer 127 castells superiors al 3de9f en un any, la irrepetible temporada del 2016.

L’any 2002, fa vint anys, es van provar deu estructures diferents de gamma extra –des del 2011 la xifra ha estat rondant la desena–.  La temporada més variada va ser la 2016 –la més prolífica– amb 11 estructures extraordinàries diferents completades, una més de coronada i una que va quedar en intent –en total 13–.

Els darrers gamma extra es van veure a la Diada de Minyons del 2019. Ja ens queda llunyà aquell 3de10fm carregat o el pilar de 8 emmanillat que, sense saber-ho, va servir per abaixar el teló de GE. Castells gairebé impossibles d’imaginar ara.

El 2020 va ser un any gairebé estèril –amb només castells de 8 abans del confinament del 9 de març– i el 2021 ens va regalar un darrer trimestre on es va poder veure fins i tot un castell de 9 dels Minyons. El 2022 ens hauria de permetre veure castells de 9. Ja sonaven per la Candela, però la variant Omicron va rebaixar les expectatives. El retorn a la normalitat sanitària, esperada per la primavera, pot reactivar la represa: la reconquesta de tot el perdut.

És somiar molt, és avançar-se molt, però quan arribin els castells bàsics de 9 no es trigarà massa en plantejar fites superiors. L’empenta de les colles de Valls –alimentats per la seva pugna ancestral– i la de Minyons i verds, que saben tirar del carro, serà, un cop més, essencial. L’experiència diu que el món casteller revifarà i que la gamma extra costarà però tornarà. Aquests castells seran, segurament, encara més extraordinaris –a causa dels estralls de la pandèmia–, però no hi ha dubte que els castellers ho tornaran a fer.

Taula amb els castells superiors als bàsics de 9 des del primer de l’Era moderna
Nombre de descarregats.
C: carregat, IF intent fallit. 

 

Articles relacionats

Més de l'autor