IniciActualitatL’inèdit 3de10sm entra en joc i el pde7sf queda fora

L’inèdit 3de10sm entra en joc i el pde7sf queda fora

-

3de9sf carregat per la Colla Joves (2019) i intent de pde7sf a assaig dels Bordegassos de Vilanova (1999)

La taula de puntuació del Concurs 2024 ha registrat canvis entre els castells de major dificultat. N’ha entrat un que fins ara no estava comptat –l’inèdit 3de10 sense manilles–, se n’ha quedat un altre fora –el també inèdit pilar de 7 sense folre– i hi ha hagut canvis en la puntuació, que han beneficiat alguns, no tots, dels castells no fets mai o bé que fa anys que no es veuen, com el 2de9 sense manilles.

Els canvis en la taula van ser aprovats per la Comissió Assessora, l’òrgan encarregat d’avaluar els punts i la ubicació dels castells a la taula. Aquests canvis es van fer, però, a corre cuita, per tal que estiguessin validats abans del 31 d’agost. L’endemà, dia 1, va entrar en vigor la nova taula, que regula els castells que determinaran les cinc millors actuacions de cada colla per a classificar-se a les tres cites del Concurs 2024. L’Assessora només va realitzar una trobada, el mes de juliol, per a debatre els possibles canvis i els va acabar validant en reunió telemàtica el dia que es feia el sorteig de la diada de Sant Fèlix.

Taula de punts del Concurs de Tarragona per a les edicions 2022 i 2024. En verd, els castells que han millorat puntuació; en vermell, els que n’han perdut.

Amb 3de10sm i sense pde7sf. El principal canvi és l’entrada del 3de10 sense manilles, que apareix situat com el castell de més puntuació, tant entre els carregats com els descarregats. La incorporació del 3de10sm –una construcció que cap colla s’ha plantejat encara– ve determinada per l’aleta al 3de9f que van fer la Vella i la Joves la Santa Úrsula del 2019 i davant un hipotètic assalt a un pis més col·locant-hi el castell –i la seva enorme complexitat– damunt d’un folre.

En canvi, no ha entrat una altra construcció que planava com a possible aspirant a ser puntuada a la taula: el pilar de 7 sense folre, malgrat que va ser proposada també a la Comissió. Aquesta construcció no s’ha provat mai a plaça: l’únic intent va ser a assaig, amb xarxa, el novembre de 1999, a càrrec dels Bordegassos de Vilanova.

Tant el 3de10sm com el pde7sf van ser proposats en la Comissió Assessora per la Colla Vella. Els membres de la Comissió van votar la introducció de tots dos castells: el 3de10 amb només folre va ser acceptat, però el pilar de 7 net va ser rebutjat per un vot. La Comissió Assessora està integrada per representants de les sis primeres colles classificades en la darrera edició del Concurs, les quatre de Tarragona i diversos periodistes i experts triats per l’organització. És aquest òrgan el que valida la incorporació en la taula de noves construccions inèdites. El rebuig al pilar de 7 sense folre va causar malestar a la Vella i el mateix Urbano va criticar la decisió la setmana passada en el programa Ràdio Ciutat de Castells de Ràdio Ciutat de Tarragona.

Torre de 9 sense manilles (2005) i pilar de 9 amb folre, manilles i puntals (2022), tots dos carregats pels Castellers de Vilafranca.

Altres castells inèdits a l’alça. La nova taula ha revisat a l’alça els punts d’altres dos castells inèdits: el 2de10 amb folre, manilles i puntals i el 4de10 sense manilles. Mai cap colla els ha provat –ni tampoc els ha assajat amb determinació– però tots dos figuren com a hipotètiques següents fronteres a batre, després de les fites assolides amb el 3de9sf (2019) i el pde9fmp (2022), tots dos carregats.

Precisament, aquests dos castells també han estat objecte de canvis en la nova puntuació. El 3de9sf n’ha guanyat, tant en l’opció carregat com descarregat, però ha perdut posicions en la taula. En la darrera edició del Concurs era el segon castell descarregat més valorat (només superat pel 4de10sm); ara és el quart. Per la seva part, el pde9fmp –que l’any passat van coronar els Castellers de Vilafranca– ha estat degradat en la seva opció carregat: ha passat de ser el més puntuat al cinquè. En canvi, ha estat lleugerament pujat en la opció descarregat.

També s’han millorat els punts del 2de9 sense manilles, tant en la versió carregada com descarregada. Aquest castell s’ha carregat tres cops (tots tres, a càrrec dels Verds: 2005, 2011 i 2012) i el darrer cop que va anar a plaça va ser de la mà de la Colla Vella a la Santa Úrsula del 2018.

En la taula del 2024 també hi ha hagut una lleugera modificació del 3de8 per sota descarregat, al qual se li han baixat cinc punts. En aquest cas, es tracta d’un canvi que respon simplement als equilibris de punts entre diverses combinacions de tres construccions i que, previsiblement, no tindrà connotacions de cara a la resolució dels llocs superiors de la taula.

La nova puntuació va entrar en vigor el passat 1 de setembre i serveix per a mesurar les cinc millor actuacions de l’Índex Estrella, que acabarà determinant les colles que es classifiquen per a cadascuna de les tres sessions del 2024. L’organització, però, encara no l’ha fet pública i hi ha colles que no estan representades en la Comissió Assessora que tampoc no l’han rebuda.

Articles relacionats:
Compte enrere per al Concurs 2024 (1 de setembre de 2023)

Articles relacionats

Més de l'autor