Èxits de categoria a preu car

La diada del Primer diumenge de Festes de Tarragona ha brindat grans moments, amb aletes de castells de la màxima dificultat, però a un preu massa car. S’hi han vist dos castells de 10 emmanillats i tres grans castells sense folre, però tots cinc tan sols coronats. L’ambició de les colles grans no té aturador i avui els Castellers de Vilafranca ho han portat a l’extrem: han carregat tres castells de màxima dificultat en una diada d’alegries a mitges. Les quatre colles han ofert un bon espectacle, però no apte per a aprensius. A banda d’això, una de les notícies destacades de la jornada ha arribat amb el primer castell de 8 de la Jove de Barcelona. Del cap de setmana també destaca el pilar de 7 amb folre descarregat per uns Castellers de Sant Pere i Sant Pau en extraordinari moment de forma, el 3de8 estrenat pels Castellers de Terrassa.

La diada tarragonina ha tingut un guió emocionant  fins a la tanda de pilars. Ningú no ha sortit content del tot. Ni tan sols la televisió: ha començat amb retard la retransmissió per la Xarxa degut a una errada amb el subministrament elèctric de la ciutat i han tallat sense poder oferir el pilar de 8 amb folre i manilles de la Jove per qüestions de programació. Un diada de més de quatre hores de durada. Massa.

Primera ronda: castell de 10 carregat dels verds i gamma extra rosada i lila. La Colla Vella ha obert la diada completant el 4de9 amb folre i pilar, el segon que descarreguen aquesta cita i el quart de la temporada. Una sortida segura per un programa de menys a més. Els Castellers de Vilafranca han tirat el 3de10fm acte seguit i l’han deixat a mitges –ha cedit amb setens arribant a les manilles i quan semblava que el tenien fet–. El quart castell de 10 verd de l’any: dos descarregats i dos coronats. Sortida accidentada, que ha frustrat d’inici el propòsit anunciat de fer la diada més valuosa de la història. Els Xiquets de Tarragona han fet un intent desmuntat de 5de8 que anava prou bé i han deixat en blanc la primera ronda a la tarragonina. La Jove de Tarragona ha obert amb el seu valor més segur i descarregant el quart de l’any.

Segona ronda: tot a mitges –castell de 10 lila i nets de verds i rosats–

La segona ronda ha començat amb dos peus desmuntats de 4de9 sense folre de la Vella. Al tercer l’han arriat amunt, massa tancat, i l’han pogut coronar amb treball. La baixada ha estat insalvable i l’han deixat només coronat. El segon castell total de l’any dels vallencs –el van descarregar per Sant Fèlix–. Els verds han respost amb un altre castell sense folre. Els de Vilafranca han seguit amb el seu programa i han atacat la torre de 8 neta i l’han coronada espectacularment, però ha cedit per sorpresa un cop feta l’aleta. Segon revés del dia en el seu objectiu de descarregar-ho tot. Els matalassers hi han tornat amb la catedral –en portaven vuit descarregats– i aquest cop l’han deixat carregat i prou: el 5de8 ha pujat molt forçat i s’ha trencat a la sortida de dosos. La Jove ha tancat la ronda amb l’intent de 3de10fm, desprès de desmuntar un peu fins a a quints, l’han pujat un xic nerviós i l’han pogut carregar. A la baixada, com als verds, els ha faltat un plus de resistència per completar-lo.

Tercera ronda: supercatedral rosada i primer 3de9f ratllat. La Vella ha tornat l’actuació al bon rumb després d’una segona ronda amb quatre caigudes. Els rosats han completat el setè 5de9 amb folre de l’any i el primer dels vallencs en aquesta cita anual. Els verds no han variat el full de ruta i han encarat el 4de9 sense folre, com tenien previst. Pujava aparentment bé, però a la segona batzegada que han notat l’han desmuntat quan tot just entraven els dosos. Els Xiquets de Tarragona han viscut el seu millor instant de l’any en descarregar un treballat 3de9 amb folre. El primer de l’any i 50è descarregat del seu historial. Els matalassers, enguany, ja havien fet dos 4de9f i avui han afegit l’altra bàsic de 9. La tanda s’ha tancat amb el 4de9 amb folre de la Jove de Tarragona, que ha reservat asos per a la setmana vinent.

Ronda de recuperació: el verds també coronen el 4de9sf. Els Castellers de Vilafranca han seguit tossudament amb el seu programa i han coronat amb suficiència el 4de9 sense folre. La baixada se’ls ha fet llarga i no l’han pogut finalitzar. Un repertori estratosfèric, però amb els tres grans castells carregats. Acte seguit, els Xiquets de Tarragona han completat el 4de9 amb folre amb gran esforç: tercer de l’any i sumant el primer doblet de 9 ratllat de l’any.

Ronda de pilars: manilles liles i folre ratllat. La Colla Vella ha obert tanda amb el pilar de 6 sense cap problema i amb la incorporació d’una castellera xinesa provinent dels Xiquets de Hangzhou, a quarts. Els verds han contestat amb la mateixa moneda i s’han assegurat tancar l’actuació amb una estructura descarregada i –pels que compten els punts– sumar la major valoració del dia sense tenir en compte la norma de validar tan sols un sol castell carregat. Els Xiquets de Tarragona han acabat entonant la Manta al Coll versió matalassera després de descarregar el quart pilar de 7 amb folre de l’any. La Jove ha completat el segon pilar de 8 emmanillat de l’any i l’únic completat a Tarragona dels sis que tenen finalitzats. Aquest és ara la segona millor diada històrica dels liles.

La resta d’actuacions del cap de setmana han deixat alguns resultats destacats. Els Minyons de Terrassa han portat el 3de9 amb folre al barri d’Horta (Barcelona), però han deixat en intent el 4de8 amb l’agulla. En la mateixa actuació, els de Gràcia han portar el 2de8f i 7de8 i els de Sabadell el 2de8f. Al Poblenou els Castellers de Barcelona hi han fet el 5de8 i els de la Sagrada Família han fallat amb el 4de8.

A Terrassa, els Xiquets de Reus han tornat a fer un intent desmuntat de 3de9f  i han sumat un altre 5de8; els Nens del Vendrell han fet la tripleta de 8 i el pilar de 6 i els Castellers de Terrassa han estrenat el 3de8 i han signat la clàssica de 8. A Valldoreix, els Castellers de Sant Cugat han fet la tripleta de 8, els Xics de Granollers el novè 4de8 de l’any i els de Molins de Rei castells de 7.

Ahir, durant l’aniversari dels Xicots de Vilafranca, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van descarregar el pilar de 7 amb folre, junt al 3de8, tots dos amb plena autoritat. Els de la camisa verda tenen en l’agenda el 2de8 amb folre per dissabte vinent a la diada de Santa Tecla.

Una de les novetats destacades del cap de setmana ha estat el primer 4de8, a més descarregat, de la Jove de Barcelona. Els granes han fet la millor diada de la seva història al Poble Nou al costat dels de Badalona i el Poble Sec, que han fet gamma mitjana de 7. La Jove de Barcelona va intentar el 4de8 abans de l’estiu, però el van deixar en intent desmuntat (el primer) i en intent (el segon). Avui, han confirmat que els seus plans per fer el salt tenien plena validesa. També al Poblenou, però en una altra actuació, els Castellers de Barcelona han fet el 5de8 i els de la Sagrada Família han deixat el 4de8 en intent. Una altra dada rellevant han estat el 3 i el 4de7 d’uns Castellers de Mollet en progressió després d’anys difícils. El mes de juliol ja van fer dos castells de 7 i enguany han revalidat aquesta fita important per a aquesta colla.

Resultats del cap de setmana:

DISSABTE

Festa Major d’Esplugues

 • Castellers d’Esplugues: 5de7, 7de7, 2de7
 • Castellers de Sabadell: 3de8, 2de7, 4de8
 • Castellers de Sants: 3de8, 2de8f, 4de8

35è Aniversari dels Xicots de Vilafranca

 • Castellers d’Altafulla: 3de6, 2de6, 3de6a
 • Castellers de les Gavarres: 2de6, 4de6a, 3de6a
 • Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3de8, 2de7, 4de7a, Pde7f
 • Colla Jove de Castellers de Sitges: 4de7a, 4de7, (id)5de7, 3de7
 • Xicots de Vilafranca: 4de8, tde7, 4de7a

Festa Major d’Avinyó

 • Colla Castellera de la Gavarresa: 4de6a, (id)4de7, 3de6, 3de6a
 • Manyacs de Parets: 3de6, 3de6a, 4de6
 • Tirallongues de Manresa: 5de7, 4de7a, (i)3de7s

20è Aplec de Cardona

 • Castellers de Berga: 4de6, 3de6, 2de6
 • Castellers de Cerdanyola: 3de7, 3de7a, 4de7
 • Salats de Súria: 3de6, 2de6, 3de6a

VI Aniversari dels Castellers de les Roquetes

 • Castellers d’Andorra: (id)3de6, 4de6, 3de6, (id)3de6a
 • Castellers de les Roquetes: 3de6a, 3de6, 2de6
 • Colla Jove de l’Hospitalet: 3de6a, 3de6

Festes Patronals d’Erriberri (Nafarroa)

 • Capgrossos de Mataró: 3de7, 5de7, 4de7a

Actuació Castellera a Tauste (Zaragoza)

 • Bordegassos de Vilanova: 3de7, 4de7
 • Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 3de6a, 3de6, 4de6

DIUMENGE

Diada del primer diumenge de Festes a Tarragona

 • Castellers de Vilafranca: 3de10fm(c), tde8sf(c), (id)4de9sf, 4de9sf(c), pde6
 • Colla Jove Xiquets de Tarragona: 5de9f, 3de10fm(c), 4de9f, pde8fm
 • Colla Vella dels Xiquets de Valls: 4de9fp, 4de9sf(c), 5de9f, pde6
 • Xiquets de Tarragona: (id)5de8, 5de8(c), 3de9f, 4de9f, pe7f

Festa Major d’Horta

 • Castellers de la Vila de Gràcia: 2de8f, 7de8, 4de8
 • Castellers de Sabadell: 3de8, 2de8f, 4de8
 • Minyons de Terrassa: 2de8f, 3de9f, (i)4de8a, 4de8

XXIII Diada de l’Avi Emili a Terrassa

 • Castellers de Terrassa: 4de8, 2de7, 3de8
 • Nens del Vendrell: 2de8f, 3de8, 4de8, Pde6
 • Xiquets de Reus: 5de8, (id)3de9f, 4de8, 3de8, Pde6(c)

Festa Major de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès)

 • Castellers de Sant Cugat: 4de8, 2de8f, 3de8
 • Matossers de Molins de Rei: 3de7, 4de7, 5de6
 • Xics de Granollers: 5de7, 4de8, 3de7

Fest Major del Poblenou a Barcelona (1)

 • Castellers de Barcelona: 5de8, 3de8, 9de7
 • Castellers de la Sagrada Família: 7de7, (i)4de8, 5de7

Festa Major del Poblenou a Barcelona (2)

 • Castellers de Badalona: 4de7, (id)4de7a, 4de6a, 3de7
 • Castellers del Poble Sec: (id)4de7a, 4de7a, 4de7, 3de7a
 • Colla Castellera Jove de Barcelona: 5de7, 4de8, 4de7a

Festa Major de Collbató

 • Castellers d’Esparreguera: 4de7a, (id)5de7, 5de7, 4de7
 • Castellers de Viladecans: 3de6, (id)3de6a, (id)3de6a, 2de6(c)

XXXIV Fira d’Artesans de Mollet del Vallès

 • Castellers de Castelldefels: 4de7, 2de6, 3de7
 • Castellers de Mollet: 3de7, 4de7, 3de6p
 • Vailets de Gelida: 3de6, 2(id)4de6

Diada Castellera de Begues

 • Castellers de Gavà
 • Encantats de Begues
 • Vailets de l’Empordà

Diada del local dels Minyons de l’Arboç

 • Castellers de Sant Vicenç dels Horts: 3de6 4de6, (id)3de6a, 3de6a
 • Minyons de l’Arboç: 3de7, (id)4de7, 4de7, 3de6a
 • Xiquets de Cambrils: 3de6, 2de6, 3de6a

Fira de la cervesa “Birravenut” a Fontcoberta

 • Colla Castellera de Figueres: 5de6, 3de7, 4de6a
 • Esperxats de l’Estany: 4de6a, 3de6, 3de6a

Foto 1: 3de10fm carregat de la Jove de Tarragona

Foto 2: La Colla Vella carregant el 4de9sf

Foto 3: Tde8sf dels Castellers de Vilafranca

Foto 4: Els Xiquets de Tarragona descarreguen el 3de9f, el primer de l’any

Foto 5: Primer 4de8 descarregat de la Jove de Barcelona