Resum 2017: gamma extra i de 10

El 2017 ha estat un gran any casteller: la majoria de colles han mantingut el seu nivell i tan sols han notat el descens en el volum en la seva gamma sostre. Set colles han revalidat la gamma extra i cinc d’aquestes han tornat a fer castells de la gamma de 10.

Els Castellers de Vilafranca han tornat a ser la colla que més castells de gamma extra ha fet durant la temporada: 32 descarregats i cinc més de coronats –en total dos menys que el 2016–. Dels dotze castells diferents de gamma extra vistos el 2017 n’han completat set i coronat un altre. Han descarregat tres cop la torre de 8 sense folre –una xifra mai vista– i una més de carregada; des del 2015 que no la completaven. Han finalitzat tres 3de10 amb folre i manilles i dos més coronats –tot i ser els millors amb aquest castell han quedat lluny de l’efectivitat dels sis completats del 2016–. No han pogut revalidar el 4de10fm –que van provar sense èxit per Sant Fèlix–. Tampoc han pogut completar el 4de9sf –a diferència del 2016– i n’han coronat un, tot i ser objectiu prioritari. Han revalidat a plaer el 3de9 amb folre i l’agulla –l’única colla que l’ha completat enguany– i han recuperar el 4de9 amb folre i l’agulla, que no completaven des del 2014. No han buscat el 5de9 amb folre, que no fan des del 2014. El pilar de 8 emmanillat ha arribat en menys ocasions, però en canvi han fet més torres de 9 emmanillades que mai –tretze descarregades, nou màxim en un any–. Han revalidat el 3de8 per sota –l’única colla que l’ha fet– i han desestimat un any més el 9de8, que no proven des del 2014. Per Sant Fèlix i per Tots Sants van fer idèntica actuació i van revalidar l’actuació més completa de la història, que ja havien fet l’1 de novembre del 2015: 2de8sf, 3de10fm, 3de9fa i Pde8fm.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha tornat a fer 25 castells de gamma extra –21 descarregats, amb major efectivitat que l’any anterior–. Han fet l’aleta a vuit construccions extraordinàries diferents –sis finalitzades amb èxit–.  Han coronat el 2de8 sense folre –que no carregaven des del 2015 i que mai han descarregat–. Ha estat l’única colla que ha completat el 4de9 sense folre, castell del qual són els grans dominadors, i el 4de10 amb folre i manilles. En canvi, no han pogut revalidar el 3de10 amb folre i manilles que han deixat en intent. Han desmuntat un intent de 3de9 amb folre i pilar –un castell que mai han sumat– i han revalidat el 4de9 amb folre oi pilar –de forma sobrada, tot i que en menys ocasions–. Han estat esplèndids amb el 5de9f i també han revalidat el pilar de 8 emmanillat i el 9de8. En canvi no han pogut completar el 2de9 amb folre i manilles que han coronat un sol cop. Per Santa Úrsula van signar la seva actuació més completa: 4de9sf, 4de10fm(c), 2de8sf(c), i Pde8fm –tot i que mantenen la del 2016 com la diada amb les tres millors rondes de la història dels castells–.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha ampliat la gamma però s’ha mantingut amb 23 gamma extres –baixant l’efectivitat–. Ha alçat set construccions de gamma extra diferents, de les quals n’ha descarregat quatre-. Ha carregat el 3 de 10 amb folre i manilles –sense completar-lo com l’any abans quan el van descarregar per primer cop al Vendrell– i ha sumat el primer 4de9 sense folre carregat –el primer castell desfolrat dels tarragonins–. També ha coronat el 3de9 amb folre i l’agulla, construcció que havia descarregat la temporada anterior. Ha reeditat els set 5de9 amb folre del 2016 i n’ha coronat un més -el primer que va intentar, el primer cap de setmana de juliol a Terrassa–. Ha estat la millor colla amb el pilar de 8 emmanillat que ha finalitzat en cinc ocasions i que l’ha ajudat a completar quatre de les deu millors diades del 2017. Ha descarregat per primer cop i per partida doble el 2de9 amb folre i manilles –torre que havien coronat un sol cop, el 2014–. Han plantat el 9de8 amb facilitat però en menys ocasions. Per Santa Tecla van fer la seva millor diada de l’any i que se situa com la segona de seva la història: quatre construccions de gamma extra, sense utilitzar el 9de8: 3de10fm(c), 2de9fm, 3de9fa(c) i Pde8fm.

Els Minyons de Terrassa han reculat en nombre i repertori de la màxima categoria. Han aixecat tretze castells de gamma extra –deu menys que l’anterior campanya–. L’any passat van completar set construccions diferents i aquest any s’han quedat en dues descarregats i dues tan sols coronades. Han coronat dos cops el 3de10 amb folre i manilles –l’any passat en van completar dos i dos més coronats i l’havien descarregat els tres últims anys–. Han perdut el 4de10 amb folre i manilles que portaven dos anys fent el dia de la seva diada i no han provat el 2de8 sense folre –tot i tenir-lo a punt per tirar els resta inèdit–. Tampoc han provat el 3de9 amb folre i l’agulla, que havien descarregat dos cops l’any passat. Han coronat un sol 5de9 amb folre –l’any passat en van descarregat cinc–, han revalidat el pilar de 8 emmanillat i han fet set 2de9 amb folre i manilles, l’únic castell de gamma extra que han dominat amb comoditat. No han buscat el 9de8, que l’any 2016 van fer en tres ocasions. L’arrencada de temporada va ser forta, però accidentada amb el 5de9f(c) a la vigília de Festa Major i l’endemà fent la que ha acabat sent la seva millor actuació del curs –tot just la novena millor del seu historial–.

La Colla Joves Xiquets de Valls és la colla de la gamma de 10 amb menys grans castells, tot i que s’ha adjudicat el més valuós. Ha fet més castells extraordinaris que el 2016 però amb un percentatge baix d’efectivitat i amb tres estructures diferents assolides –canviant d’objectius d’un any a l’altra–. Ha descarregat per primer cop –i dues vegades– el 2de8 sense folre. A més, l’ha coronat dos cops més i ha estat la seva principal carta. No ha provat el castell de 10 –es manté inèdit per a la Joves– i no tampoc ha provat el 4de9 sense folre, que van coronar l’any passat. Ha provat per primer cop el 3de9 amb folre i el pilar, desmuntant-lo dos cops, i ha perdut el 5de9 amb folre, que no han intentat –l’any passat el van completar dos cops i un més de coronat–. En canvi han descarregat per primer cop el pilar de 8 amb folre i manilles, que no coronaven des del 2014 i que mai havien acabat. Han revalidat el 2de9fm –tot i que l’han portat a plaça en menys ocasions–. La vigília de l’11 de setembre i per Santa Teresa van descarregar el 2de8sf però no va ser el dia en que van fer l’actuació més completa del curs: per Sant Fèlix van fer tres gamma extra i la segona diada més completa del seu historial.

 

 

 

 

Els Capgrossos de Mataró han estat la colla revelació de l’any. Han fet la seva millor temporada i amb una eficàcia impressionant: nou gamma extra –un de sol coronat, en l’única caiguda dels mataronins en tot el 2017– que superen amb escreix els quatre del curs passat –amb un sol de descarregat–. Han pujat el seu llistó al descarregar per primer cop el 5de9 amb folre –que han vençut en tres ocasions, les tres que l’han intentat–. Han tornat a coronar el Pde8 amb folre i manilles, l’únic castell que els queda pendent, –havien coronat l’espadat emmanillat un cop el 2015 i l’any passat van coronar un únic Pde 7 amb folre. Han dominat el 2de9 amb folre i manilles, que han completat cinc dels vuit cops que ho han fet en el seu historial –l’any passat en van descarregar un i en van coronar un altre–. No han provat el 9de8, que van coronar per primer cop l’any passat ni han buscat el 4de8 amb l’agulla, que sí van completar un cop el curs passat. Han fet el 23 castells bàsics de 9 –enguany sense cap caiguda–. Per les Santes, al Mercadal i per Tots Sants s’han anat succeint les seves millors diades de mai: l’1 de novembre a Vilafranca per primer cop amb tres gamma extra.

Els Castellers de Sants han mantingut la categoria de gamma extra gràcies la torre emmanillada. Aquest any han perdut el 5de9f i el Pde8fm que no han arribat a provar i que l’any passat van completar un cop. Han fet dos cops el 2de9fm –l’any passat van ser quatre– i també han baixat en el nombre de bàsics de 9 de 18 a 14 –amb un descens de 3de9f–. També han perdut efectivitat amb el pilar i han coronat el pilar de 7 amb folre en una sola ocasió i descarregat un sol 4de8 amb l’agulla. La seva millor aparició en aquest 2017 va ser al juliol amb la tripleta de 9 i pilar de 6 en la seva diada.

A més, els Castellers de Barcelona i els Xiquets de Tarragona han buscat la gamma extra. Els barcelonins van provar en dues ocasions el 5de9 amb folre i els matalassers el pilar de 8 amb folre i manilles. Les dues colles no van assolir el repte i van quedar-se un any més amb els bàsics de 9 com a sostre. Aquestes dues colles encapçalen el proper capítol dedicat a les colles de 9.

 

 

 

 

 

 

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 2de8sf dels Castellers de Vilafranca per Tot Sants

Foto 2: La Vella descarregant el 4de9sf la passada Santa Úrsula

Foto 3: 4de9sf coronat de la Jove de Tarragona al Vendrell

Foto 4: 3de10fm carregat pels Minyons a la seva diada

Foto 5: La Joves descarregant el 2de8sf al Vendrell

Foto 6: Els Capgrossos van descarregar el 5de9f a Vilafranca

Foto 7: Per Tots Sants, els borinots van descarregar el 2de9fm