A Austràlia fan salts endavant

Els Castellers de Sydney han fet un nou salt endavant al completar per primer cop tres castells de 6 i estrenar el 4de6 amb l’agulla i el 3de6. La colla australiana consolida el seu projecte i segueix avançat a l’altra banda del món casteller.

Fer castells a 17.000 quilòmetres de distància del Km 0 té un punt d’exotisme. Però els castellers de la camisa groga de New South Wales no ho fan com un simple divertiment sinó que amb els seus resultats s’estan guanyant l’atenció del món casteller. L’actuació d’aquest dissabte al Royal Botanic Garden ha despertat un gran interès i l’especial admiració entre les de colles a l’exterior: els de París els han felicitat a través de Twitter amb un “benvinguts al club internacional de les colles de 6” i els de Madrid amb un “espectacular”.  L’any passat, al setembre, els australians ja van aparèixer a l’escena mediàtica amb el primer 4de6. Aquest cap de setmana han realitzat l’actuació de Festa Major que organitza el Casal Català i han completat per primer cop el 4de6 amb l’agulla, han estrenat el 3de6 i han revalidat el 4de6. Però, segons informen, la colla no ha tocat sostre: estan treballant el 2de6 i el pilar de 5 tot i que de moment van sobre segur i el proper pas serà el 3de6 amb l’agulla. La colla assaja cada dijous de 6 a 8 de la tarda a la farola de Hyde Park al centre de Sydney. La colla està integrada per catalans residents allà i d’altres que estan de forma provisional cursant estudis, també hi ha bascos en la mateixa situació i un darrer col·lectiu heterogeni de diverses nacionalitats (Hongria, Egipte, Pakistan, Bangladesh, Xina, EU, França i natius australians). El cap de colla és en Juanjo Lainez, vinculat als Castellers de Barcelona, i la llengua habitual és l’anglès.

Els de Sydney són la segona colla a l’exterior que ha fet castells de 6 en aquest inici de 2018. La Colla Castellera de Madrid va revalidar el 3de6 a Vallecas la setmana passada i ara ha estat el torn dels Castellers de Sydney. Les colles de París i Londres encara no han obert l’any i a Xile estan de vacances d’estiu. Els geperuts de París tenen prevista la visita del universitaris Arreplegats de la ZU, pel 19 de maig, mentre que els londinencs estan sense dates fiades i pendents d’una futura reobertura de les delegacions del govern català a l’exterior.

Les cinc colles formen un grup que tenen un nivell similar. Els de Xile, els més veterans a l’estranger, han pogut fer castells de 7 al llarg de la seva història, però l’any passat va quedar-se amb el 2de6 com a millor castell. Els de la capital d’Espanya són la més novella i amb un creixement ràpid que els va permetre fer l’any passat el 2de6 i posar-se a l’alçada actual dels de Santiago de Xile. Paris i Londres van poder fer els dos castells de 6 amb l’agulla i estan un punt per davant dels australians, que tot just acaben de sumar la primera agulla. Cal tenir en compte, però, que cada colla fa la seva temporada i es fa difícil comparar els resultats de colles que actuen esporàdicament a les que tenen un calendari semblant al de qualsevol colla nacional. Els de Madrid són els que se semblen més a les colles catalanes i el calendari d’aquest any inclou una actuació a Valls a finals d’abril cap de setmana que aprofitaran per fer gira per Catalunya. Algunes d’aquestes colles a l’exterior podrien donar-se cita a Tarragona el 6 d’octubre, en la que podria ser segona trobada de colles internacionals en el marc del Concurs.

Castells recents de les colles a l’exterior (en negreta en aquest 2018):

Colla Castellera de Madrid Espanya 2de6 3de6a 3de6
Castellers de Lo Prado Xile 2de6 3de6a 4de6
Castellers de Paris França 4de6a 3de6a 4de6 Pde5s(c)
Castellers de London Anglaterra 4de6a 3de6a 4de6
Castellers de Sydney Austràlia 4de6a 3de6 4de6

L’activitat castellera a fora dels Països Catalans és més gran, però no sempre amb continuïtat o nivell suficient.

A la Xina, els Xiquets de Hangzhous’han vist obligats a refer les seves estructures en els darrers mesos. Grups de castellers de Copenhaguen (Dinamarca), Brussel·les (Bèlgica), Montreal (Quebec) i Melbourne (Austràlia) segueixen treballant i de moment han ofert figures de 5 i pilars de 4. També hi ha activitat embrionària a Hamburg (Alemanya), Dublín (Irlanda), i Edimburg (Escòcia).

No a tot arreu on s’han proposat fer colla se n’han sortit. Hi ha casos frustrats a Mèxic i Argentina, a finals del segle passat, i més recentment a Sao Paulo (Brasil). A Xile també van néixer diferents iniciatives fa una dècada i tan sols va seguir endavant la colla de Lo Prado a Santiago que ha estat l’única colla sud-americana capaç de mantenir una activitat castellera de forma regular: amb castells de 6 i esporàdicament de 7.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: 3de6 descarregat dels Castellers de Sydney

Foto 2: El mapa de les colles estrangeres

Articles relacionats:

Aletes a Esparreguera, Riudellots i Sydney

Planeta casteller

L’ABeCeDari actual dels castells

Arrelament, internacionalització i altres paradoxes