Inici40de940de9: 1984: els Minyons debuten a Sant Fèlix i la Vella renova...

40de9: 1984: els Minyons debuten a Sant Fèlix i la Vella renova galons de 9

-

4de9fC de la Colla Vella al Concurs de 1984

L’any 1984, quarta temporada de 9 de la Segona Època d’Or, va comptar amb un sol castell de 9 carregat en tot l’any. La Vella va guanyar el Concurs, la Jove de Tarragona va pujar als vuit pisos i els Minyons van actuar per primer cop a Sant Fèlix. A Vilafranca va aparèixer una tercera colla castellera.

El 4de9 amb folre carregat per la Colla Vella al Concurs va marcar l’edició d’aquell any i la temporada. Dies més tard, per Santa Úrsula, els rosats van provar sense encert el 3de9f. Però una de les novetats que marcarien l’esdevenir de Sant Fèlix va ser la participació per primer cop dels Minyons de Terrassa a la diada del 30 d’agost, substituint la Colla Joves. L’any següent es repetiria el mateix cartell i dos anys després, amb el retorn dels vermells, passaria a ser amb quatre colles com l’actualitat. El Sant Fèlix del 1984 va ser història per a la Colla Vella: va poder completar per fi el 5de8 (que havien coronat el 1969 i 1980). Els verds van signar una tripleta de 8 incompleta i els Minyons van provar per primer cop el 3de8, que descarregarien a la seva Diada. La Joves va respondre a casa, amb una actuació el primer de setembre, completant el 2de8f –el primer com a Joves–.

El Concurs va tornar a ser per a la Vella, el segon lloc per als verds i el tercer sorprenentment per a la Jove de Tarragona, per davant de la Joves i dels matalassers. La Jove tarragonina havia coronat el primer 4de8 a la Bisbal i el va completar per Santa Tecla i a la plaça de Braus. El liles, a més, van coronar l’únic pde6 convencional de tot l’any: el primer de la colla–.

Santa Úrsula del 1984 va ser deslluïda. La Joves no va fer l’aleta a cap castell –amb un intent de 5de8– i la Vella signar la tripleta de 8 després de provar el 3de9f sense encert.

A Vilafranca va aparèixer una tercera colla: la Jove de Castellers de Vilafranca (1984-1985) –amb castellers relacionats amb els Falcons– que va sorprendre al Concurs amb un 3de7 per sota, en el seu primer any d’existència també van provar la torre de 7–.  Aquella Jove vilafranquina va aconseguir el seu millor nivell en aquell any i desapareixeria l’any següent. A Alcover va sorgir la colla dels Xiquets de la Vila d’Alcover (1984-2007) amb els seus primers castells de 6, l’any 1994 van arribar a carregar el 4de8–. A Rubí va sorgir una primera iniciativa castellera que no va tenir èxit –van provar castells de 6 entre 1984 i 1985–. Va ser el darrer any pels Castellers de Ribes (1981-1984) que van tenir en la clàssica de 7 el seu millor nivell. Els Minyons de l’Arboç van deixar d’actuar després del Concurs del 84 –l’any 1974 havien carregat la torre de 7–, no van tornar a plaça fins al 1993. La Jove de Vilanova (1982-1993) va signar la clàssica 7 al Concurs, la seva millor actuació.

Altres fets del 1984

  • Comencen les emissions regulars de TV3
  • Entra en funcionament la central nuclear Ascó I.
  • Deixa d’editar-se el Diario de Barcelona, degà de la premsa diària d’Espanya.
  • Surt de la cadena de muntatge de Martorell el primer SEAT Ibiza.
  • S’anuncia als EUA el naixement del primer humà fruit de fertilitzar un embrió congelat.
  • CiU guanya les eleccions catalanes per majoria absoluta amb Jordi Pujol de candidat.
  • Indira Gandhi, primera ministra de la Índia, és assassinada.
  • Acord entre la Xina i el Regne Unit pel qual el govern de Londres es compromet a lliurar Hong Kong al govern de Pequín l’any 1997.
  • Jocs Olímpics a Los Angeles als EUA, on no hi participen la URSS ni altres 12 països.

Recreació del Baròmetre Casteller 1984 (tenint em compte els tres millors castells, segons la valoració actual)

Articles relacionats

Més de l'autor