Un terç de 6

Una tercera part del prop de centenar de colles castelleres són de 6. L’any 2016 ha acabat amb 28 colles que tenen com a sostre els 6 pisos. En aquesta llarga llista hi apareixen colles de nova creació i també algunes que han reculat fins als castells de 6. N’hi ha que  fan el 2de6 i, fins i tot, el 9de6, i n’hi ha que no passen d’afegir una agulla als bàsics de 6. Tot un món casteller dins les colles més petites.

Els Angelets del Vallespir han recuperat els 6 pisos amb el 3de6, que no feien des del 2013. Els Castellers d’Andorra han perdut el pilar de 5, però han millorat en amplada, amb l’estrena del 7de6 i han assajat els castells de 7, que confien abordar l’any vinent. Els Castellers de Castellar del Vallès també han fet més sisos, però sense l’aixecat per sota. Els Castellers de Gavà han sumat el 4de6a i el 5de6. Els Castellers de Les Gavarres s’han estrenat amb els primers castells de 6 i amb un 2de6 inclòs. Els Castellers de Mallorca han perdut la gamma mitjana de 7 (5de7 i 3de7a) i els bàsics de 7. Tampoc no han fet el pilar de 5, i han tingut el seu millor registre en una torre de 6 carregada. Els Castellers de Montcada i Reixac han incorporat el 5de6 al seu repertori i s’han prodigat més en la categoria. Els Castellers de Rubí no han pogut completar el 2de6 i han perdut el 4de6 amb agulla. Els Castellers de Sant Adrià han estrenat tres construccions: el pilar de 5, el 2de6 i el 5de6. Els Castellers de Santa Coloma han perdut el 2de6 i el 4de6 amb l’agulla i no han pogut completar el 3de6 amb l’agulla. Els Castellers de Tortosa han estrenat el 4de6 amb l’agulla i han fet més castells de 6. Els Castellers de Viladecans han mantingut la gamma i no s’han atrevit amb el 3de7, que van intentar el 2015. Els Castellers del Prat de Llobregat han incorporat el 4de6 amb l’agulla i han provat per primer cop el 2de6 i pilar de 5, tot i que sense èxit. La Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha patit una nova davallada i ha perdut els castells de 7 i han fet esporàdicament castells de 6 en mig d’un futur incert. Els Encantats de Begues no han pogut revalidar el 3de7, assolit l’anterior campanya i que han provat dos cops. Han estrenat el 5de6, però, tot i dominar el pilar de 5, no han optat al 4de6 amb agulla. Els Esperxats de l’Estany han reeditat el nivell i han estrenat el 3de6 per sota –l’única colla de 6 que l’ha completat aquest 2016–. Els Laietans de Gramenet han estrenat el 5de6 i han intentat per primer cop el 2de6. Els Manyacs de Parets s’han estrenat com a colla amb els primers castells de 6. Els Minyons de Santa Cristina d’Aro han fet més 2de6, però han perdut el 5de6 i no s’han atrevit amb el pilar de 5 que van intentar el 2015. La Colla Castellera Nyerros de La Plana ha recuperat el 5de6 i el 3de6 per sota carregat. També han fet un intent desmuntat de 3de7, que no van provar el 2015 i que no basteixen des del 2014. Els Torraires de Montblanc han recuperat el pilar de 5, que no completaven des de l’any 2000 –més recentment el van coronar el 2013–. També han provat el 3de7, que no fan des del 1999 i que havien intentat per darrer cop el 2014. Els Vailets de Gelida han recuperat els castells de 6 amb l’agulla, que no van completar el 2015. Han provat el 3de7 i 4de7 sense cap opció i no han buscat el pilar de 5 –construccions que havien fet en la seva anterior etapa de finals del segle XX–. Els Xics Caleros han fet per primer cop el pilar de 5, però en canvi no han reeditat el 5de6. Els Xiquets d’Alcover no han pogut revalidar el pilar de 5 descarregat ni s’han atrevit amb el 3de7, que van provar per primer cop el 2015. Els Xiquets de Cambrils han descarregat el 9de6, un castell puntuat per sobre dels bàsics de 7 carregats. Tot i això, no han pogut revalidar els dos 4de7 coronats el 2015 ni han provat el 3de7 com la temporada passada. Els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta no han pogut revalidar el 2de6 ni el 5de6. En la galàxia de colles de 6 hi ha també el cas de dues colles exteriors dels Castellers de París i dels Castellers of London, que han alçat els seus primers castells de 6.

Taula amb totes les colles de 6:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Els Xiquets de Cambrils han completat a més el 9de6, castell catalogat dins del grups dels bàsics de 7 i que no apareix a la taula.

JORDINA ARMILLA

Foto 1: Peu dels Castellers d’Andorra

Foto 2: 9de6 dels Xiquets de Cambrils

Articles relacionats:

Colles que arrenquen i altres que hi sobreviuen

El plànol de les colles de 6

Han tornat a quedar-s’hi

12+1 amb bàsics de 7

De 7 amb el pilar

Amb set de 5de7

Amb el 2de7 com a repte

10 colles amb sostre de 8 bàsic

Set de 8 amb folre

l grup de 9 s’amplia per dalt i per baix

L’any magnífic de les set extraordinàries